Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Az automatikus vészfékezés autókban - hamarosan kötelező lehet

2017. április 25. -

Mi is az az automatikus vészfékezés?

Az automatikus vészfékezés azt jelenti, hogy amikor az autó elektronikája úgy értelmezi az adott helyzetet, hogy a vezető nem fékezett időben, de ennek ellenére kellett volna neki, akkor közbelép, átveszi az irányítást és lefékezi a járművet, mielőtt bekövetkezne a baj. Ezt különböző szenzorokkal, lézerrel, radarral és egyéb elektronikai újításokkal oldják meg a különböző autógyártók, de mindegyik rendszer más, és hatékonyságukban is különbözők.

Automatikus vészfék autóban

Mit mondanak a gyártók?

Azonban összességében elmondható, hogy az automatikus vészfékezés nagyban csökkenti a bekövetkezendő balesetek valószínűségét. Ezért összesen húsz gépjármű gyártónak egyöntetű véleménye, hogy előbb utóbb kötelező felszereltséggé kéne tenni az automatikus vészfékezést az autókban. Persze nem holnapután, vagy jövő év elejétől, de a nem túl távoli jövőben. Így többek között a Ford, a BMW, a General Motors, a Honda, a Hyundai, a Jaguar, a Kia, a Porsche, a Tesla, a Toyota, a Volkswagen és a Volvo gyártója szerint is a magasabb biztonsági előírások felé kellene tendálni.

Mi várható a közeljövőben?

Mindez olyannyira nem csak a scifi filmbeli jövőkép, hogy az USA közlekedés szabályozásáért felelős szervezete, az NHTSA fontolgatja, hogy a 2022-től újonnan legyártott autókban már kötelezővé kellene tenni az automatikus vészféket, ami konkrétan azt jelenti, hogy a gép dönthet úgy, hogy – biztonsági megfontolásokból ugyan – de elveszi az autóvezetőtől a döntés jogát, és lefékez helyette. Sőt. Bizonyos gyártók már ettől is továbbmennek. Nem csak a vészfékezést automatizálják, de az autó más biztonsági manőverezésre is képes, kikerüli a veszélyt jelentő akadályokat, így a kormányzást is átveszi, ha úgy látja jónak. Innen már csak pár lépés, hogy megjelenjen az utakon a jelenleg még mindig teszt fázisban lévő, teljesen önmagát vezető autó.

Az Infrapanelek működése

Miért fűtsünk infrapanellel?

Magyarországon október közepétől, április közepéig szükség van az ingatlanok fűtésére. Számos lehetőség közül válogathatunk. Fűthetünk gázzal üzemelő berendezésekkel, elektromos radiátorral, de használhatjuk az infrapanelt is.

elektrmos_futes.jpg

Hogyan? Infrapanel?

Igen, az infrapanel az egyetlen olyan fűtőtest, amely a Naphoz hasonló hőérzetet biztosít. Kis túlzással mondhatjuk azt is, hogy a hő kisugárzása ugyanolyan, mint a Napé, aminek persze számos előnye is van. Ha infrapanellel fűfünk, akkor megtapasztalhatjuk azokat a jótékony élettani hatásokat, amelyeket a Nap sugárzása okoz. Például a közérzetünk is jobbá válhat tőle.

Hogyan működik az infrapanel?

Az infrapanelek az elektromos árammal működő fűtőtestek közé tartoznak. Ezért kiépíthetőek akár olyan hétvégi házakban is, ahol nincs lehetőség gázzal működő fűtőberendezések használatára. Igaz, hogy a jelenleg legtöbb helyen használt gázzal üzemelő fűtőberendezések olcsóbban fenntarthatóak, mint az infapanelek, de lehetőség van az infrafűtőtestek működéséhez szükséges elektromos áram egy részének alternatív módon történő előállítására is. Ha kiépíted a napelem rendszert a házadra, akkor jelentős mértékben csökkentheted, az infrafűtés költségeit is. Ezen kívül az infrapanelek kiegészítő fűtőberendezésként például a gázkonvektorral együtt is használhatóak.

A működés szempontjából, melyik a legjobb infrapanel?

Az infrapaneleknek számos típusa van, de elmondhatjuk, hogy mindegyik kiválóan működik. Választhatod az álmenyezetre építhető panelt, vagy az infra konvektort is. Sőt ma már vannak speciális úgynevezett mobil infrapanelek is, amelyek kiépítés nélkül is működnek. Tehát a kocsidba is szállíthatod a lakásban pedig akár egyik szobából a másikba átviheted, hiszen ez a fűtőtest mindenhol működni fog.

Szennyezettvíz szivattyú alkalmazása

A különböző szennyezettségű vizek elnevezései

 

A legtöbben nem tudják mi a különbség a különböző szennyezettségű, szivattyúzni kívánt vizek között. Azonban a szennyvízzel foglalkozó szakemberek különbséget tesznek tiszta víz, szennyezettvíz és szennyvíz között, aszerint, a vízben lévő szennyeződések átmérőjének függvényében. A tiszta víz ebből a szempontból nem iható vizet jelent, hanem azt, hogy nem található benne lebegő részecske, kosz, szilárd test, amelyek a szivattyúk kopását okozhatnák. A szennyezettvíz ezzel szemben már tartalmaz lebegő testeket, azonban azok átmérője maximum 50mm. Ilyen szennyeződés például a homok, vagy az iszap. Az ennél nagyobb méretű lebegő koszokat tartalmazó vizeket hívjuk szennyvíznek.

 

 

Grundfos KP 350 szennyezettvíz szivattyú

 

Mikor van szükség szennyezettvíz szivattyúra?

 

Az eddig leírtakból következik, hogy akkor, amikor tudjuk, hogy a szivattyúzásra szánt víz nagy valószínűséggel nem tartalmaz 50mm átmérőnél nagyobb szilárd szennyeződést. Nyilván nem fogunk minden szennyeződést külön centivel leméregetni, de azért ha látjuk, hogy egy nagyobb darab összeállt homok vagy iszapdarab lebeg a vízben, akkor lehetőleg azt vegyük ki kézzel, ha sok ilyen van, akkor ne szennyezettvíz szivattyút használjunk, hiszen ezek eltömíthetik a szivattyút, illetve roncsolhatják koptathatják is azt. Tipikus példa arra, amikor szennyezettvíz szivattyút használhatunk, amikor mosogatóvizet, mosóvizet, fürdővizet kell kiszivattyúzni, vízgyűjtőkből szeretnénk eltávolítani a vizet, illetve ha elöntötte az olvadt jég, vagy egyéb tiszta víz a pincénket, alagsorunkat, garázsunkat.

Elektromos radiátor otthonra

Hazánkban az időjárás miatt körülbelül fél évig naponta kell fűteni. Ezen kívül bizony nyáron is van néhány olyan kritikusan hűvös nap, amikor a kisgyerekes családokban gondoskodni kell a meleg levegőről, ezért is fontos az, hogy alaposan átgondoljuk, hogy milyen fűtőrendszert és melyik fűtőtestet válasszuk. Szerencsére Magyarországon számos lehetőség közül válogathatunk. Fűthetünk fával, gázzal, de választhatjuk az elektromos fűtőrendszereket is. Kipróbálhatjuk az elektromos radiátort is a télre való felkészülés gyanánt.

elektromos_radiator.jpg

Miért éppen az elektromos radiátor?

Az elektromos radiátor bármelyik helyiségben használható. Formatervezett és rendkívül elegáns a megjelenése, ezért tökéletesen mutat akár egyedi kialakítású luxus kategóriába tartozó bútorokkal berendezett irodákban is. De használható otthon is hiszen a legújabb designok szerint készült bútorok és a mindennapokban használt háztartási gépek között is észrevétlenül mutat. Ha a konyhába, vagy a fürdőszobába akarod felszerelni, akkor egyetlen dologra kell figyelned, arra, hogy megfelelő távolságra helyezd a vízcsaptól.

Az elektromos radiátor további előnye az, hogy kiegészítő fűtőrendszerként is működik, vagyis nem kell az egész lakásban használnod, hanem egy- egy helyiséget is fűthetsz vele. Elsősorban a babaszobába ajánljuk. Nyáron bizony akár több napig is eltarthat a 15-18 fok közötti hűvös, gyermekeknek bizony kellemetlen és sokat ártó hőmérséklet is. Az elektromos radiátor pedig megoldja ezt a kellemetlen helyzetet is, hiszen a bekapcsolás után azonnal kibocsájtja a meleg levegőt. És mivel több fokozatba állítható, ezért a elkerülheted a szoba túlfűtését is és takarékoskodhatsz a kiadásokkal is.

Ne feledkezzünk meg a fűtőtestek használatáról sem. Az elektromos radiátorok akár több évtizeden keresztül működnek úgy, hogy karbantartási munkák végrehajtására is alig van szükség.

Az okos otthon jövője és megvalósítása

Az okos otthon fogalma nem olyan régóta létezik a köztudatban, de mostanában egyre többet hallunk róla. Képzeljük el, hogy egy robot fűnyíró vágja helyettünk a füvet, míg nekünk automatikusan kinyílik a bejárati ajtó, amint hazaértünk a bevásárolásból. A konyhában csak mondani kell és a sütő felhevül a kívánt hőfokra és a kád megtöltődik az általunk beállított hőmérsékletre, természetesen emberi interakció nélkül. Ez eléggé futurisztikusnak hangozhat, de már mindenki számára elérhető ez a technológia, ha meg tudja fizetni. Az okos otthonok mögötti cél nem más, mint olyan intelligens életteret teremtsünk, mely leveszi rólunk a levehető terheket, és gondoskodik rólunk.

smart-home-2005993_960_720.png

Mi jellemző egy átlagos okos otthonra?

Egy fejlett okos otthonban megtalálhatók a következő technológiák, újítások:

 • Energiatakarékos – Kevesebb áram, víz és hőfogyasztás
 • A berendezések össze vannak kötve egymással – Kommunikálnak egymással és összedolgoznak
 • Bluetooth lehetőségek – Vezeték nélküli vezérlés az egész lakásban
 • Mozgásérzékelők – Automatikus fény és hőmérséklet
 • Videó felvevő – Biztonság mindenek előtt
 • Hangvezérlés és hangszórók – Zene hallgatás, információk és hangvezérlés
 • Hőmérséklet érzékelés és beállítás – Automatikus hőmérséklet, ahova csak megy
 • Wi-Fi lehetőségek – Irányítson mindent a fotelből
 • Vezérelhető zár – Könnyű bejárás, csak Önnek és családjának
 • Fénybeállítások – Meghitt fények

Ezek a jellemzők szinte már minden otthonban megtalálhatók, de miért is beszélünk ebben az esetben okos otthonról? A lényeg az, hogy szinte minden automatizálva legyen, ne kelljen felkelni az ágyról, ha le akarjuk kapcsolni a lámpát, nem kell elővennünk a kulcsokat a zsebünkből, amikor tele van a kezünk, hogy ki nyissuk az ajtót és egyebek. Sok otthon már rég rendelkezik ezekkel az eszközökkel, csak még nincs kialakítva az a hálózat, vagy nincsenek meg azok a szükséges kiegészítők, melyekkel könnyedén okos otthont tudunk varázsolni lakásunkból.

2015-ben több mint 83 millió eszközt adtak el az Egyesült Államokban, ami okos otthon kialakításához szükséges. Szakértők szerint ez a szám 2020-ra már több mint 190 millió lesz. Magyarországon is sokan mutatnak érdeklődést az ilyen életterek kialakítására, de nem tudják, hogy hogyan vágjanak bele. Ha Ön is ilyen megoldásokon gondolkodik, akkor adunk egy tippet. Először mindig csak egy problémára fókuszáljon, ami a legjobban idegesíti. Ha azt megoldja, akkor már sokkal közelebb kerül egy okos otthon megvalósításához. Sokan vannak bajban, amikor hazaértnek a bevásárlásból és tele van a kezük, a kulcs pedig mélyen a zsebben lapul. Fáradságos és időigényes munka előkotorni, közben szétszakadhat, elgurulhat, vagy összetörhet a vásárolt áru. A legegyszerűbb megoldás, egy elektronikus zár felszerelése az ajtóra, és ha a mobiltelefonunk, fél méterre van tőle, akkor automatikusan kinyílik. Ez a megoldás az okos otthon egyik alapja, és legtöbben ezzel a megvalósítással kezdik.

Ha ilyen egyszerű, akkor miért nincs még mindenkinek ilyenje?

Hátránnyal is rendelkeznek a jelenlegi technológiájú okos otthonhoz szükséges készülékek. Az egyik, hogy sok gyártó terméke megtalálható a piacon, így előfordulhat, hogy telefonunkon, több mint 20 applikáció van, csak ezekre a célokra. A jelenlegi legnagyobb probléma, hogy az eszközök megfelelően tudjanak dolgozni egymással. Szerencsére folyamatosan fejlesztik ezeket az eszközöket, így bármelyik héten megjelenhet egy olyan megoldás, amivel már tökéletesíteni tudjuk otthonunkat. A másik nagy probléma az ár. Az Egyesült Államokban kezd elterjedni ez a technológia, de természetesen az ottani fizetésekhez tervezik elsősorban a készülékeket. A magyar piacon az átlagembernek esélye sincs beszerezni a termékeket, de még a vagyonosabb polgároknak is mélyen a zsebükbe kell nyúlni, ha egy okos otthont szeretnének megvalósítani.

Mégis szeretne magának okos otthont?

Ha elhatározta magát és mégis belevág az okos otthon kiépítésébe, akkor így kezdje el. Jelenleg két lehetősége van a kiépítésre, vagy egy darab készüléket vásárol, ami csak egy funkcióval rendelkezik (pl, a távoli vezérlésű zár), vagy több eszközt választ ki egy gyártó kínálatából, amik tudnak egymással kommunikálni. Jelenleg sok hátránya van a második megoldásnak, mivel nagyon hamar elavult lehet a vásárolt technológia. Ha csak kipróbálni szeretné a kor adta lehetőségeket, akkor először mindenképpen az első opciót válassza. Ha mégis a másodikat szeretné, először mindenképpen beszéljen egy szakértővel, mivel sok szakember van már a magyar piacon, akik tapasztalatból tudnak majd Önnek segíteni!

Ha még nincs is itt az ideje az okos otthonok elterjedésének, már érezzük az irányt, ami pár év múlva dominálni fogja a piacot. Már számos okos otthon tervrajza és felépítése elérhető az interneten, számos videó bizonyítja, hogy mennyire jól is tud működni egy ilyen rendszer. Ha még nem szeretné bevezetni ezt technológiát otthonába, mindenképpen ajánljuk, hogy nézzen videókat, olvasson utána a dolgoknak, mert pár év múlva, már sokkal költséghatékonyabban lehet beszerezni az okos otthon kiépítéséhez szükséges eszközöket. Oldalunkon számos bejegyzés született már olyan eszközökről, melyek könnyebbé tudják tenni életünket, ilyenek az infrapanelek, vagy a jó minőségű klímák.

Fotókidolgozás manapság

Mennyi kellemes érzéssel tölt el, ha felidézzük a rokonainkkal, vagy az ismerőseinkkel egy- egy régi szép emléket. Legyen az egy utazás, egy családi ünnepség, vagy egy kártyaparti a klubban, vagy éppen a gyerek egyik iskolai szereplése. Persze a jó érzések fokozhatóak, az emlékeink igazán élethűvé válhatnak, ha van egy- egy jól sikerült fénykép is nálunk. Ebben tud segíteni a fotókidolgozás.

foto.jpg

Fotókidolgozás, Hogyan?

Ma már a digitális fényképeket akár önállóan az otthonodban is kidolgozhatod. Ehhez egy jól működő nyomtatóra és fotópapírra van szükség. Ha ez megvan, akkor a következő lépés a fénykép méreteinek a beállítása, majd a nyomtatás után a kép kivágása. De ha szeretnél kiváló minőségű fényképeket, akkor érdemes fotó kidolgozásra szakosodott céget keresned.

A fotókidolgozás ilyen esetekben is rendkívül egyszerűen zajlik. Egyetlen dolgod van csupán. Az elkészült fényképed, vagy a papírképed feltöltése és továbbítása. Szerencsére ez ma már kényelmesen megoldható, hiszen akár az otthonodban ülve is rengeteg képet tölthetsz fel a rendszerbe. Fontos azonban, hogy ennél a lépésnél minden részletre figyelj, igaz ugyan, hogy nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy nem sikerül a képet teljes egészében betölteni. Valami miatt egy- egy részlet le is maradhat. Bizony ha ezt nem veszed észre, akkor a képnek azon a területén egy fehér színű folt marad. Ha átnézted a feltöltött képeket és rendben is találtad, akkor elküldheted. Persze fontos, hogy határozd meg a kép méreteit is. Ha ez megvan, akkor a laboratóriumban pedig elkészítik a fényképet.

A fotókidolgozás után

A fotókidolgozás után néhány napon belül átveheted a képeidet és foglalkozhatsz a rendezgetésükkel és hívhatod a barátaidat egy partira, ahol a fényképeket nézegetve beszélgethettek a régi szép időkről, sőt meg is tervezhetitek a későbbi közös programokat is.

Kompresszor vásárlás okosan

Kisebb, nagyobb szerszámok mindannyiunk otthonában vannak. Ha körül nézel biztosan te is meglátsz egy csavarhúzót, vagy kalapácsot. Ha kertes házban laksz, ahol műhely is van akkor pedig nagyobb gépek, sarokcsiszoló, vagy esztergapad is lehet, hiszen a mindennapok során szükségünk van ezekre a szerszámokra is. Persze a legtöbb szerszámot termelő, szolgáltató szektorban használják. Ezekben az ágazatokban a precíz munkavégzésnél a légtechnikai szerszámok is nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. Ma már ezért is használnak egyre többen valamilyen kompresszort.

compressor.jpg

Miért jut ilyen fontos szerep pont a kompresszornak?

A kompresszort számos célra lehet felhasználni. Otthon például nem kell pumpálnod, hiszen a sűrített levegőt ezzel a géppel kényelmesen és gyorsan a biciklid, vagy a kocsid gumijába juttathatod, de ha a festeni akarsz, akkor is használhatod a kompresszort, hiszen a felületet le is tisztíthatod, és át is festheted ezzel a géppel. Sőt ha egyedül javítod meg a kocsidat, akkor a csavarok ki és behajtásában is kiváló lehet.

Mire figyelj, ha kompresszort akarsz vásárolni?

Minden esetben fontos szerepe van az alapanyagnak. A legjobb termékek acél alapanyagból készülnek. A biztonságos és precíz munkavégzéshez azonban szükséged lesz még a kiegészítő termékekre is. Ezért fontos, hogy kizárólag a gyártó által ajánlott tömlőt, dobot és nyomáscsökkentőt válaszd. Így tudod biztosítani a tökéletes csatlakoztatást. Vedd figyelembe még a légtartály nagyságát és a kompresszor teljesítményét is. Az otthoni használathoz, elég egy kisebb 3 maximum 5 bár nyomású kompresszor. A légtartályok közül pedig érdemes a 30-50 literesek közül válogatni. Ezen kívül pedig a testi épségedre is gondolj, a kompresszorok ugyanis általában nagyon hangosan üzemelnek, de már vannak zajcsillapítóval felszerelt termékek is.

Készüljünk fel időben a 2017-es klímaszezonra

Az előrejelzések szerint ebben az évben sem fogunk fázni nyáron, sőt, kifejezetten melegnek ígérkezik. A melegedésben szerepet játszik az egész bolygót érintő klímaváltozás, amely folyamatosan emelkedő átlaghőmérsékletet jelent, amely várhatóan nem fordul a visszájára a következő években.

2017-es klímaszezon

A melegre még a kánikula előtt érdemes felkészülni, hogy a legjobb döntéseket lehessen meghozni, az elvárásoknak és a körülményeknek legjobban megfelelő kültéri és beltéri egységeket kerüljön beszerelésre.

Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy milyen ismertetőjegyei vannak egy jó klímaszerelő cégnek illetve szakembernek és milyen jelek árulkodhatnak arról, hogy valami mégsem úgy lett megvalósítva, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

Azok számára pedig akik már rendelkeznek légkondicionálóval nem szabad elfelejteni, hogy a telepítéssel még nem ért véget az otthoni klímakészülékekre fordítandó energia, a hosszú élettartamuk megőrzése érdekében a karbantartásról és a tisztításról is gondoskodni kell! Ha elhagyjuk ezeket a folyamatokat, akkor nem csak a légkondi, de a saját egészségünket is kockáztatjuk, hiszen a berendezésekben számos kórokozó megbújhat, az újraindításkor pedig a légkörbe, majd az emberi szervezetbe kerülnek.

Mindenképpen érdemes szakembert hívni a műveletek elvégzéséhez. Akik a karbantartást maguk szeretnék elvégezni – bár nem javasoljuk – nem árt ha tartanak otthon néhányat ezekből a szerszámokból.

Infrapanelek otthonra

Lakásunkban számos módon biztosíthatjuk a kellemes hőmérsékletet. A korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló és a környezetünket is jelentős mértékben szennyező fával és gázzal üzemelő fűtőtestek mellett ma már egyre több elektromos árammal működő, környezetbarát fűtőrendszer közül is válogathatunk. Elektromos padlófűtés, konvektor és infrapanel, hogy csak a legtöbbet használtakat említsük. Ebben a cikkünkben az infrapanelről adunk részletes tájékoztatást.

Miért válassza mégis az infrapanelt?

Az infrapanel egy téglalaphoz hasonló, könnyű súlyú fűtőtest. Azért is érdemes ezt választania, mert ez a termék nemcsak a falra szerelhető, hanem a mennyezetre is rakható, így ön kedve szerint rendezheti be a szobáját. Sőt ma már van hordozható típusa is a mobil infrapanel, amelyet akár magával is vihet a hétvégi házába. de praktikus kialakítású formája a törölköző szárítóként is beszerezhető. Az infrafűtés további előnye az, hogy a tégla és panel ingatlanok mellett ma már vannak olyan könnyűszerkezetű házak is amelyekbe használható ez a modern hő termelő technológia, de a gipszkartonba is beépíthető. Vagyis jóformán semmi akadálya sincs annak, hogy infrafűtést használjon, és a kiépítés is gyors és komfortos. a legnagyobb előnye pedig talán az, hogy nem csak a kellemes hőmérsékletet biztosítja, hiszen az infrasugárzás a Nap sugaraihoz hasonlóan melegíti fel a levegőt így számos jótékony élettani hatást vált ki az emberi szervezetre. Ha infrafűtést használ, akkor javulni fog a keringési rendszere és a hangulata is kiváló lehet.

Tintapatronok újrahasznosítása

Észak-Amerikában évi több, mint 40.000 tonna műanyagot és fémet mentenek meg a hulladéklerakókból az újrahasznosítás miatt. Minden 100.000 használt patron után, meg tudunk menteni 9599 kiló alumíniumot, 40 tonna műanyagot és 1.000.000 liter olajat. A tintapatronok újrahasznosítása tulajdonképpen a sikeres és fenntartható fejlődés fogalmával forrt egybe az utóbbi években.

Mik az újrahasznosítás előnyei

Képzeljük el a megtakarítható anyagok mennyiségét, ha újrafelhasználjuk ezeket a patronokat az újrahasznosítás előtt. Az újrafelhasználás az újrahasznosítás legjobb módja, ezért az újragyártott tintapatron és toner a legjobb megoldás, ha szeretnénk megőrizni környezetünk tisztaságát és épségét, és nem szeretnénk, ha az elhasznált,-de még teljesen jól működő és ép-, tintapatronok a hulladéklerakókon pihenjenek több száz évig, mielőtt még lebomlanának.

Itt van még pár tény, hogy, miért is éri meg az újrafelhasználás/újrahasznosítás:

 • Csökkenti a levegő és a víz szennyeződését, mely a hulladéklerakók, égetők és az új patronok gyártásával függ össze.
 • Megőrzi a természetes nyersanyagokat, úgy mint a fa, víz, olaj/petróleum és ásvány, mivel csökkenti az elkészítéshez szükséges összetevőket.
 • Segít csökkenti az energiafelhasználást.
 • Csökkenti a káros anyag kibocsátást, ezzel pedig csökken a globális felmelegedés.
 • Legvégül a legfontosabb, segít fenntartani a természeti kincseinket, környezetet, levegőt, a világot a későbbi generációk számára.

Egyéb érdekes adatok az újrahasznosítás fontosságáról

Minden évben 375 millió üres tintapatron és toner kazetta van kidobva, amik hulladéktárolókon, vagy égetőkben végzik.

Mit is jelent ez a 375 millió patron és kazetta megsemmisítése?

 • 1.000.000 patron és kazetta naponta
 • 11 másodpercenként
 • 375 millió patron egymás után rakva megkerülné háromszor a földet.

Ez a hatalmas pazarlás könnyedén megakadályozható lenne az újrafelhasználással, de körülbelül a tintapatronok 70%, a tonerek pedig 50% nincs hasznosítva.

A műanyag, melyet a patronok és tonerek gyártásához felhasználnak mérnöki besorolású polimerből készülnek, melyeknek rendkívül lassú a bomlási ideje (450 és 1000 év közötti). A patronok még tintát is ereszthetnek, melyekben a környezetre és egészségre káros, veszélyes anyagok is vannak.

A tintapatronok közönséges szemétbe való dobása, hihetetlenül károsíthatják a környezetet és a mikroorganizmusokat. Legfőképpen a carbon fekete toner veszélyes, rákkeltőnek osztályozta a IARC (International Agency for Research of Cancer (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség)).

Több, mint 3 liter olajat hasznának fel minden egyes lézerkazettánál. Egy új tintapatronhoz megközelítőleg egy deciliter olaj szükséges. Az újrahasznosítás segít csökkenteni ezeket a fogyó nyersanyagokat. Megközelítőleg 34 millió liter olajat lehetne megmenteni 7 hónap alatt az újrahasznosítással.

Az újrahasznosított tintapatronokkal és tonerekkel, meg tudjuk őrizni a természetes nyersanyagokat és az energiát. Egy tintapatron 97%-át újra lehet hasznosítani, vagy újra fel lehet használni. Egy átlagos tintapatron 5-7-szer lehet újratölteni, mielőtt elérnék életük végét, a legextrémebb esetekben, ez akár 15-ször is megtörténhet. Az újrahasznosításnál, vagy újrafelhasználásnál az olajfelhasználás nullára csökken.

Az utángyártott tintapatron és utángyártott toner is segíti a környezet megvédését, ezért ajánlott az ilyen típusú nyomatókellékek beszerzése. Ha érdekli, az utángyártott tintapatronok és tonerek előnyei, akkor kattintson a régebbi cikkünkre.