Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Lézeres szemölcseltávolítás

2016. október 10. -

A bőrünk egészségéért naponta, nagyon sokat teszünk. Tisztítjuk, ápoljuk és hidratáljuk, de akármilyen figyelmesen is gondoskodunk róla, mégis tapasztalhatunk számos kellemetlen elváltozást. Megsérülhet, elszíneződhet, de megjelenhetnek különböző típusú anyajegyek, hegek és szemölcsök is a testfelületünkön. De nem kell aggódnunk, mert az ilyen bőrbetegségek kezelésére is számos megoldás van. Egyik ilyen módszer a lézeres szemölcs eltávolítás.

 orvos.jpg

Mire számíthat, ha a lézeres szemölcseltávolítást választja?

Készüljön fel arra, hogy a lézeres beavatkozás gyors. A kisebb szemölcsök esetén néhány, olykor két három perc alatt is elvégezhető, míg nagyobb terület kezelése is legfeljebb fél óráig tarthat. De részt kell vennie a beavatkozást követő kontroll vizsgálatokra is. A lézeres kezelés további előnye a fájdalommentesség. Ha önnek a teste külső felületén keletkezett elváltozások kezelésére van szüksége, akkor előfordulhat, hogy érzéstelenítés nélkül végzik el a beavatkozást. Ha a szemölcs mélyebb nyúlványai okoznak problémát, akkor a lézeres eltávolítás helyi érzéstelenítéssel is történhet. Jó ha tudja azt is, hogy a sebészeti beavatkozásokkal szemben ezzel a modern eljárással elkerülheti a varrással és a varratszedéssel együtt járó kellemetlenségeket is és a kezelt testfelület viszonylag rövid idő alatt regenerálódik.

Mi történik a beavatkozás után?

Az érzéstelenítő hatása néhány órán belül megszűnik, így egy feszítő , enyhe fájdalom érzet léphet fel, amelyet a megszokott csillapítóval csökkenthet. A lézerrel eltávolított szemölcs helyéről pedig egy ideig hiányozhat a bőrfelület is, ezért fontos, hogy mindig tartson rajta kötést. Mivel a kezelt testfelületen fenn áll a fertőzés veszélye is, ezért nem szabad elfeledkeznie a kontroll vizsgálatokról sem. Ekkor ugyanis a kezelő orvosa megszüntetheti a további súlyos szövődményekhez vezető tüneteket.

Szalamander a konyhába

Gasztronómiát szokták más szóval konyhaművészetnek is nevezni. A számos jellegzetes ízű, és színű hozzávaló, a kreatív tálalás és az ételek elkészítéséhez használt konyhafelszerelések például a kombi párolók, grill és szalamander sütők miatt is lett méltó erre az elnevezésre.

sa936.jpg

Miért vegyen Ön is szalamander sütőt a konyhájába?

A szalamander sütővel nagyon sokféle étel készíthető el, ezért nagy hasznát veheti függetlenül attól, hogy milyen vendéglátó ipari helyiséget szeretne nyitni. A látvány pékségekben, cukrászdákban, gyümölcsöket grillezhet, vagy éppen melegszendvicseket is készíthet, a gyorséttermekben akár pizzát süthet, az elegáns vendéglőkben pedig halakat és egyéb húsféleségeket is kérgesíthet, vagy akár a kész ételeket is melegen tarthatja szalamander sütővel.

Mire figyeljen ha szalamander sütőt vásárol?

Fontos szerepe van konyhafelszerelés méreteinek, ezért a vásárlás előtt mindenképpen döntse el, hogy mekkora mennyiségű ételt szeretne a szalamander sütőben elkészíteni. Ha csupán néhány adagra van szüksége, akkor érdemes a kisebb méretű, egy tálcás asztalra helyezhető, vagy falra szerelhető szalamander sütőt megvásárolnia. Ha rendszeresen, nagy mennyiségű ételt szeretne sütni, akkor célszerű a nagyobb, több tálcával felszerelt konyhafelszerelések közül választania. A szalamander sütő vásárlásakor jusson eszébe az üzemeltetés is. A legtöbb ilyen konyhafelszerelés gázzal, vagy elektromos árammal működik. Ha környezetbarát megoldásokat keresi és fontosnak tartja az egyenletes hő kibocsátást, akkor önnek az elektromos árammal működő szalamander sütőt ajánljuk. Persze a tartós használat is nagyon lényeges. Ha ön is a hosszú ideig, tökéletesen működő konyhafelszerelésre vágyik, akkor a rozsdamentes alapanyagból készült, zsír és morzsa fogó tepsivel felszerelt szalamander sütőket keresse.

Ultrahangos párásító a száraz levegő ellen

Az életünk egyik alapfeltétele a levegő. Az egészségi állapotunk mellett a lakásunk falai, nyílászárói, és számos értéktárgyunk állapotának megőrzésében is lényeges szerepe van a levegő minőségének. A magas páratartalom miatt megjelenhet a penész, a túlságosan száraz levegő pedig komoly betegségeket is okozhat.

parasito.jpg

Miről vehetjük észre, ha otthonunkban túlságosan száraz a levegő?

A száraz levegő számos kellemetlen testi érzetet okozhat. Ha a te orrod is gyakran dugul el, vagy talán köhögsz, esetleg a bőröd is viszket, akkor biztos, hogy probléma van a levegő páratartalmával. De a fűtőrendszer, is okozhatja a levegő szárazságát. Különösen a panel épületek távhővel melegített lakásaiban tapasztalhatjuk meg ezt.

Mit tehetünk ha otthonunkban túlságosan száraz a levegő?

Az egyik legegyszerűbb megoldás, az ha egy edénybe vizet teszünk és a fűtőtestre rakjuk, de a szoba növények is sokat javíthatnak a levegő páratartalmán. Azonban gyakran előfordul az is, hogy ezekkel a módszerekkel nem sikerül kialakítani a levegő ideális pára tartalmát. Ekkor érdemes beszerezni az ultrahangos párásító készüléket.

Mire figyelj, ha ultrahangos párásító készüléket vásárolsz?

A minőségre, ha lehet, akkor Európában gyártott ultrahangos párásító mellett, dönts, hiszen ezek a cégek garantálják a hosszú távú használatot. A kezelhetőségre. Lényeges, hogy egyszerűen csupán néhány gombnyomással ki és bekapcsolható, önmagát rendszeresen tisztító készüléket válassz, így a megszokott tempóban végezheted a mindennapos feladataidat is. A működésre. Fontos, hogy az ultrahangos párásítód cseppmentesen és észrevétlenül, minimális zaj keltésével működjön, így ugyanis akkor is használhatod, amikor pihensz és biztos lehetsz abban is, hogy a víz nem károsítja meg a parkettádat. A funkciókra. Válassz olyan ultrahangos párásítót, amelyik nem csak a száraz levegőt szüntetni meg, hanem a inhalálásra is alkalmas, így a légúti megbetegedések tüneteinek kezelésében is segíthet.

Dagasztógép akár otthonra is

A kenyér az alapvető élelmiszerek közé tartozik, szinte mindenki naponta fogyasztja, de amikor belépünk a pékségbe, akkor számos más édes és sós sütemény is könnyen elcsábíthat bennünket. A kellemes illatok hatására lehet, hogy néhányan elgondolkodunk azon, hogy ezeket a tészta ételeket hogyan is készítik el, és kedvet kapunk ahhoz, hogy otthon mi is péksüteményeket süssünk.

Mi mindenre van szükség a kedvenc péksüteményeink elkészítéséhez?

Lássuk először a tésztához szükséges hozzávalókat. Lisztre, tojásra és élesztőre valamint tejre, vagy vízre minden kelt tészta elkészítéséhez szükség van. Emellett ízesíthetjük is a kalácsot. Csinálhatjuk édesen, vagy akár használhatunk fűszereket is. Ne feledkezzünk meg a konyhafelszerelésekről, a mérlegről, tálakról és a tepsiről sem. A kiváló eredmény elérése érdekében pedig szükségünk lesz a dagasztógépre is.

Dagasztógépre miért?

Sokan azt hiszik, hogy a kelt tészta készítés nagyon egyszerű, hiszen csak az élesztőt kell a cukrozott vízben vagy tejben felfuttatni, utána pedig a liszttel, a tojással és az ízesítőkkel gyorsan összegyúrni.

A tökéletes kelt tészta összeállításához azonban rendkívüli figyelemre van szükség. Nagyon fontos, hogy szoba hőmérsékletű legyen minden hozzávaló, ezért korán elő kell készíteni minden alapanyagot sőt még a konyhafelszereléseket is, de a kezünkre is figyelni kell, a legjobb ha mindig langyos a kezünk. Nem is beszélve a gyúrás pontos idejéről. Szóval lássuk be, ha önállóan dolgozunk, akkor egy pillanat alatt tönkre mehet a tésztánk. De van megoldás, hiszen aki dagasztógépet használ egyszerűen nem hibázhat. Nekünk csupán annyi a dolgunk, hogy a hozzávalókat a tálba tegyük és bekapcsoljuk a gépet.

Milyen a jó dagasztógép?

Kiváló minőségű, rozsdamentes alapanyagokból készül, így képes akár több éven keresztül is, számos alkalommal összedolgozni a kedvenc süteményeink tésztáját. Egyszerűen és gyorsan összerakható, csupán néhány jól elkülöníthető alkatrészből áll. Néhány gombnyomást követően, automatikusan működik, így nekünk csak a receptben leírt mennyiségű hozzávalókat kell a tálba rakni. Energiatakarékos továbbá könnyen tisztítható.

Érdemes-e használt nagykonyhai gépeket vásárolni?


Egy ipari konyhában a főzés felskálázódik, a mennyiségek nagyságrendekkel növekednek a hagyományos otthoni sütés-főzéshez képest. Azok az eszközök amelyeket fellhasználnak az ételek elkészítéséhez, melegen tartásához és egyéb műveletekhez, sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint a háztartási kistestvéreik. Jogos elvárás tehát ezekkel az eszközökkel szemben, hogy kifogástalan minőségűek legyenk, strapabíróak és hatékonyan végezzék el a feladatuk hosszú időn keresztül.

canteen_kitchen.jpgAz ilyen elvárásoknak megfelelő termékek kapacitása is sokkal nagyobb, és előállításukhoz is sokkal több tervezés és alapanyagszükséges, ennek megfelelően az árképzésük is sokkal magasabb kategóriába esik, sok esetben több százezer forintokról beszélünk. Joggal merülhet fel az igény és a kérdés, hogy vajon kedvezményes árakon hozzá lehet-e jutni ezekhez a berendezésekhez. Az egyik lehetőség, hogy az olcsóbb márkákra esik a választunk, a másik pedig az, hogy a jó minőségű használt darabok között válogatunk.

Fontos figyelembe venni azt. hogy egy használt, de sokkal jobb anyagokból és sokkal jobban összeépített szerkezet sokkal jobban is teljesít és adott esetben sokkal tovább is bírja, mint egy gyengébb minőségű új vetélytársa.

Más kérdés viszont a garancia, az új termékeket meghibásodás esetén a forgalmazó / gyártó köteles visszavenni, míg a használtak esetében erre nem mindig van lehetőség. A szervizeltetés díjában is számottevő eltérések lehetnek. Éppen ezen érvek miatt fontos, hogy ha használt nagykonyhai gépek mellett döntünk, akkor azt megbízható helyről szerezzük be és érdeklődjünk a gépek előéletéről, műszaki állapotáról és a szervizelési lehetőségekről. A nagyobb, régen as piacon levő nagykonyhai berendezésekkel foglalkozó cégek valószínűleg jó választás lesz minden célra vásárolt ipari főzőkhöz, sütőkhöz, dagasztógépekhez stb.

Az otthoni klíma karbantartása

A közérzetünk és a teljesítményünk javítása érdekében folyamatosan számos dolgot teszünk meg. Hangsúlyos szerepet kap a táplálkozás, a külső megjelenés és az ideális környezet kialakítása vagy éppen a tudás bővítése is. Ugyanakkor mindig gondolunk az életünk legalapvetőbb feltételére is. Ez pedig nem más, mint a kellemes hőmérsékletű levegő. Az ideális hőmérséklet hazánkban az év mintegy negyed részében kizárólag a rendszeresen karban tartott, előírásoknak megfelelően használt klíma berendezésekkel teremthető meg.

klima.jpg

Miért van szükség a klíma berendezések karbantartására?

A klíma karbantartás hozzájárulhat a bőr és a légúti megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez. A berendezések a működésük során elszennyeződnek, és kiváló életteret biztosítanak a különböző baktériumoknak, gombáknak, amelyek az üzemelés ideje alatt vissza kerülhetnek a légtérbe és komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. De a káros anyagokat érdemes anyagi okok miatt is eltávolítani. Kizárólag a tiszta klímaberendezések képesek a feltüntetett energiamennyiség fogyasztásával, kiszámíthatóan működni.

Mire figyeljünk a klíma karbantartási munkálatok végrehajtásakor?

A klíma karbantartás feladatainál fontos, hogy mindig tartsuk be a készüléket gyártó cég ajánlásait. A gyártók ugyanis különböző mérések után határozzák meg a működés ideális feltételeit. Ezek az előírások általában tartalmazzák a karbantartási munkálatok idejét, de utalhatnak a feladatok végrehajtása során használható vegyi anyagokra is. Ha megszegjük az előírásokat, akkor pedig elveszíthetjük a garancia érvényesítési jogunkat is. A klíma karbantartásához célszerű mindig szakértő partnert hívni. A legjobb az, ha a készüléket beszerelő vállalkozásra bízzuk ezt a feladatot, így ugyanis mindig biztosak lehetünk a további hatékony működésben és szükség esetén a jótállást is azonnal érvényesíthetjük. Előfordulhat, hogy bizonyos alkatrészeket ki kell cserélni.

Névjegykártya nyomtatás szakszerűen

Az első névjegykártyákat Európában néhány évszázaddal ezelőtt nyomtatták. Ma már egyre szélesebb körben használják. Biztosak lehetünk abban, hogy az életünk során előbb - utóbb mindannyiunknak szüksége lesz erre a néhány személyes adatot és a legfontosabb elérhetőségeket tartalmazó azonosító kártyára.

Hogyan készítsünk kiváló névjegykártyát?

Mindenek előtt döntsük el azt, hogy milyen célra szeretnénk használni ezt az azonosítót. Nem mindegy ugyanis, hogy egy vállalkozás képviselőjeként, vagy magánszemélyként szeretnénk-e magunkról adatokat közölni. Ezután következhet a névjegykártya készítés első lépése a tervezés. Tervezhetünk egyszerűbb csupán betűket és számokat tartalmazó, két színű dokumentumokat is, de kreatívak is lehetünk, így kisebb képeket és ábrákat, vagy a cég logóját is rányomathatjuk a kártyára. Bármilyen színt használhatunk, akármilyen formát rajzolhatunk, a kreativitásunknak semmi sem szabhat határt, a kiváló látvány érdekében csupán a kártya méreteire kell figyelnünk. Fontos, hogy az elfogadott szabványoknak megfelelő azonosítókat készíttessünk.

A tervezést követő lépés a névjegykártya nyomtatása. Ezt a feladatot olyan a nyomatok készítésére szakosodott vállalkozásra célszerű bízni, amely rendelkezik a különböző típusú és vastagságú papírok nyomtatásához szükséges gépekkel, valamint az egyes alapanyagokból egy – egy álló és fekvő mintát is elkészít, így a sokszorosítás előtt láthatjuk a különböző típusú névjegykártyákat és kiválaszthatjuk a nekünk legjobban tetszőt.

A névjegykártya nyomtatás után...

Fontos, hogy a névjegykártya mindig gyűrődésektől és szennyeződésektől mentes legyen, amire már a kivitelezés, a méretre vágás és a tárolás során is figyelni kell. Vannak bizonyos, a névjegykártya nyomtatást kiegészítő tevékenységek ilyen az átlátszó, műanyag lapok felhelyezése, amelyek lehetővé teszik a megfelelő tárolást. Azonban ha ragaszkodunk a papír alapú dokumentumunkhoz, akkor törekedjünk arra, hogy mindig a szabványnak megfelelő névjegykártya tartóban őrizzük, így biztosak lehetünk abban, hogy kifogástalan minőségű dokumentumot adunk át.

Ha egy kicsit többre vágynál: elektromos fűthető matracok

Nem mindenki elégszik meg az alap funkcionalitással, sokan szeretnénk valami extrát, valami újat kipróbálni.

Miért pont a matrac lenne kivétel ezek alól? Bizony a matrac fogalma nem merül ki a hagyományos Bonell rugós termékeknél, az idő, a technológia és az ötletelés is halad szépen előre, egyre hatékonyabb, egyre jobb fejlesztésekkel és egyre hasznosabb(?) találmányokkal rukkolnak elő.gyerek-matracot-vasarol.jpg

Senki sem szereti a hideg ágyat

Amikor késő este fáradtan hazaérünk és nem vágyunk másra, mint, hogy végre egy jót aludhassunk, bizony elég kellemetlen egy hideg paplan alá befeküdni, kicsit fel is ébredünk tőle, nehezebben alszunk el.

Erre a problémára is többféle megoldás született már, de mind közül valószínűleg ez a legjobb: fűthető matrac!

Sok típus ráadásul további kényelmi funkciókkal is fel lett szerelve, mint például masszázs, vibrációs üzemmód. És mindez távirányítóval vezérelhető.

De nem csak ebbe az irányba lehet elmenni, ha komfortos matracot keresel

A hagyományos ágybetétek szerekezeti felépítése bizony nem minden típusnál volt olyam, hogy kellőképpen megtámassza a testünket alvás közben, vagy a gyártáshoz felhasznált alapanyagok sem olyan anyagok, amelyek nem irritálják a bőrünket. Fontos tudni, hogy már ezekre a problémákra is létezik megoldás.

Keményebb fekvőhelyre van szüksége? Használjon kókuszmatracot, innen kedvező áron szerezheted be. Vagy próbáld ki a hideghab alapú matracok valamelyikét. Lehet, hogy kicsit drágábbak, mint egy szokványos matrac, de megérik a plusz pénzt. Kényelmes és egészséges. Akinek pedig tetszett a fűthető matrac is, az is bőven talál belőlük az interneten.

Kapcsolódó bejegyzés: Elektromos járda- és lépcsőfűtés.

Led mélysugárzó

A fény minősége jelentősen befolyásolja számos tevékenységünket, illetve a hangulatunkat is. Az egyes feladatok végrehajtásához eltérő erősségű és színű megvilágításra van szükség. Napközben, illetve a tavasztól őszig terjedő időszakban természetes körülmények között élhetünk, csupán esténként és néhány természetes fénytől elzárt területen van szükség a világítástechnikai eszközökre. Míg az őszi és a téli időszakban szinte minden helyiségben, viharos napok esetében pedig sokszor nap közben is felkapcsoljuk a lámpát. Nélkülük ugyanis lassabban és baleseteket okozva végezhetjük a munkáinkat.

60_led_3w_spot_light_eq_25w.jpg

A tevékenységeink rutinos végrehajtása érdekében szükségünk van számos világítástechnikai eszközre, minden helyiségben és a külterületeken, az udvaron, a kertben, vagy az egyes lakberendezési tárgyakban beszerelve.

A hatalmas választék megnehezíti a megfelelő lámpatest megtalálását is. Egyik kiváló megoldás lehet a led mélysugárzó.

A led mélysugárzó ahogyan arra a neve is utal a legmodernebb eljárással készített számos előnyös tulajdonsággal rendelkező led termék családba tartozik. Az üzemeléséhez jóval kevesebb energiára van szükség, mint a halogén lámpatesteknek, ezért a működtetésük is jóval olcsóbb, mint a sok helyen ma is használt világítástechnikai eszközöknek. A led mélysugárzóknak különböző típusai vannak. A teljesítmény alapján 10, 18, 30, 40 Wattos világítástechnikai eszközök közül válogathatunk. A kibocsátott fényhőmérséklet alapján pedig megkülönböztethetőek a hideg és meleg fehér színű lápatestek is. Emellett a led mélysugárzók sajátos jellemzője a kibocsátott fény 100 %-os hasznosulása. A kialakításuknak, a lefelé néző led chipnek köszönhetően ugyanis a kibocsátott fényt teljes egészét világításra használják.

Hol és mikor érdemes led mélysugárzót használni?

A led mélysugárzók a háztartásokban, közösség intézményekben valamint a termelő üzemekben is kiválóan működnek. A fényforrás ára azonban jóval magasabb, mint a jelenleg használt lámpatesteké, ezért célszerű figyelembe venni a megtérülés idejét is.

Hogyan nyomtassunk otthon olcsón?

olcsó nyomtatás otthonSokak számára az otthoni nyomtatás elkerülhetetlen, ha pedig már otthon nyomtatunk, akkor azt mindenki a leghatékonyabban és a legolcsóbban szeretné megúszni. Azt, hogy minél hatékonyabban használjuk ki nyomtatónkat a következő dolgokra érdemes odafigyelnünk.

Nyomtató választás

Először is el kell döntenünk, hogy milyen nyomtatási technológiát szeretnénk használni, lézeres, vagy tintasugaras nyomtatót, szimplán fekete-fehéren, vagy színesen nyomtatnánk dokumentumainkat. Itt megjegyezném, hogy a fekete-fehér lézeres és tintasugaras nyomtatók ára szinte azonos, míg a színes nyomók esetében már tapasztalható a lézeres nyomtatók drágulása. Amennyiben lézeres nyomtatót választunk, tudni érdemes, hogy a fogyasztásuk messze meghaladja a tintasugaras társaikét, és az olcsóbb kategóriák mellőzhetik a multifunkciós szolgáltatásokat, valamint nyomtatási minőségük is oly alacsony lesz, hogy fényképek nyomtatására alkalmatlanok lesznek. Tehát olcsó, színes nyomtatásra ajánlott a tintapatronos nyomtató.

Eredeti, vagy utángyártott patront?

nyomtató tonerTintasugaras nyomtatók esetében a spórolás mértékét a kellékanyagok árainak különbségével növelhetjük még. A nyomtató megvásárlása előtt mindenképpen nézzünk utána, hogy a hozzá tartozó kellékanyagok milyen árban vannak, ugyanis komoly árkülönbségek figyelhetőek meg az egyes gyártók kellékanyagainak árai között. Azt leszögezhetjük, hogy az utángyártott tintapatron olcsóbb mint az eredeti termék, sokszor akár fél áron is beszerezhető, minősége pedig szinte megegyezik az eredeti tintapatronéval. Minden tintapatron márka rendelkezik utángyártott változattal, ezért a spórolhatóság ezen a téren is garantált.

Ezen felül már csak azt a beszerzési helyet kell megtalálnunk, ahol a legolcsóbb, de még jó minőségű 80g-os nyomtató papírt be tudjuk szerezni. Amennyiben ezeket a lépéseket betartjuk, és így válasszuk meg jövőbeni nyomtatónkat, biztosak lehetünk benne, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk ahhoz, hogy elérjük a leg optimálisabb otthoni nyomtatási költségeket.