Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Milyen kisebb konyhafelszerelési eszközökre van szükség az ételek előkészítéséhez?

2017. július 17. -

A táplálkozás a napjaink természetes részét képezi. Naponta többször, ideális esetben ötször is eszünk, ha lehet, akkor egészséges, tápláló, vitamindús, ugyanakkor könnyen emészthető és finom ételeket. Sokan szívesen el is készítjük egyik- másik kedvenc étkünket. A gyümölcsök és a zöldségek előkészítéséhez azonban szükségünk van számos kisebb-nagyobb konyhafelszerelésre is. Hogy melyek a legfontosabbak, erről írunk ebben a cikkünkben.

gyumolcs_stand.jpg

Minden zöldségekre és gyümölcsre igaz, hogy alaposan meg kell mosni, szóval jó ha van otthon egy nagyobb műanyag tálad, amelybe mosás után tárolhatod ezeket az alapanyagokat. Persze a legtöbb keményebb gyümölcsről és zöldségről, például az almáról, a sárgarépáról, vagy a patiszonról felhasználás előtt el kell távolítani a héját. Ezt megcsinálhatod egy kisebb méretű, úgynevezett hámozó késsel is. De ha van gyereked, aki szívesen besegít a konyhai feladatokba, akkor vásárolhatsz neki egy erre a célra kialakított hámozót is. Ezzel a termékkel gyorsan és biztonságosan meg tudja hámozni a zöldségeket és a gyümölcsöket is. Van néhány olyan növény, amelyből el kell távolítani a magokat is. Ez szintén egy egyszerű feladat, csupán kanálra lesz szükséged hozzá, esetleg vehetsz egy erre a célra kifejlesztett magozót.

Ezek mellett jusson eszedbe az aprítás és a szeletelés is. Mielőtt hozzá látsz ezekhez a feladatokhoz, használj egy megfelelő méretű, természetes alapanyagból, valamilyen fából készült vágódeszkát. Így ugyanis megóvhatod az asztalodat és stabilan tarthatod a zöldségeket és a gyümölcsöket is miközben felaprítod, vagy szeleteled. Ha fontosnak tartod, hogy hasonló méretűek és formájúak legyenek a gyümölcs és zöldség darabok, akkor vásárolhatsz aprítót, szeletelőt, vagy reszelőket is. Ezek a termékek általában kis méretűek, és a legtöbbhöz tartozik hozzájuk egy kisebb doboz is. Azért alakították így ki ezeket a termékeket, mert így a dobozban kerül az alapanyagok minden része, és a dobozból könnyen el is távolíthatod a felesleget.

A hagyományos eszközök mellett használhatsz még botmixereket, turmix gépeket is.

Biztonsági kulcsok másolása

Mielőtt belemennénk a részletekbe, fontos még az elején tisztázni, hogy ebben a cikkünkben nem a hálózati biztonsági kulcsokról lesz szó, nem kerül képbe az SSID, WEP, WPA PSK és nem fogunk wi-fi jelszavakat sem ellopni a felső szomszédunk routeréről sem.

Akiket ez a téma vonzott ide, javasoljuk, hogy másfele kutakodjanak. Na jó, itt egy videó a WEP-es kulcsok beszerzéséről, de többet tényleg nem foglalkozunk a témával.

Ajtóba való biztonsági kulcs

Az értékvédelem töretlenül nagy szerepet kap a magánemberek és a vállalatok életében egyaránt. Az ingóságokra leselkedő veszély állandó, a betörők módszerei pedig a zárszerkezetekkel együtt évről évre fejlődnek. A biztonsági ajtók kulcsszerepet játszanak a betörésvédelemben, amennyiben megfelelően vannak beszerelve. Minél jobb a zár az ajtóban, annál nagyobb biztonságban tudhatjuk az ingatlan belsejében hagyott értékeinket, de egyben az ajtó zárjához tartozó kulcs szerepe is megnő, hiszen annak birtokában a védelem hatástalan a kulcsot birtokló személlyel szemben. Akármilyen drága lehet a zárszerkezet, gyorsan kinullázzuk az értékét, ha elhagyjuk a kulcsunkat.

kulcs-biztonsag.jpg

Másoltassuk le a kulcsot

Nem csak akkor lehet szükség egy újabb kulcsra, ha az előzőt elhagytuk, de akkor is, a például új taggal bővül a család (esküvő), vagy több embernek szeretnénk bejutási lehetőséget biztosítani az irodába.

A hagyományos kulcsokkal szemben a biztonsági kulcsok másolása sokkal komplexebb feladat, különböző típusokra különböző előírások vonatkoznak, ezért mindenképpen érdemes egy szakszerviz segítségét kérni, illetve betartani a kulcsok átvételekor kapott instrukciókat.

A kulcsmásoló helyek megbízhatósága – ironikusan – kulcsfontosságú. Budapestiek számára az Aranykulcs Kft. (aranykulcs.hu) egy jó választás, Budapest szívében a Victor Hugo utcában vannak, érdemes bemenni az üzletbe, és nem csak biztonsági kulcsunkkal, hanem lénygében bármilyen kulcs másolását rájuk lehet bízni.

Behatolás jelző rendszer

three_surveillance_cameras.jpgA testi épségünk és az értéktárgyaink valamint a személyes holmijaink és dokumentumaink megőrzése érdekében számos dolgot teszünk. Vásárolhatunk széfeket, köthetünk biztosítást, azonban ezek a módszerek nem akadályozzák meg az illetéktelen behatolókat abban, hogy bejussanak a házunkba. A betörők ellen azonban a vállalkozásoknak is tenni kell, így hát elmondhatjuk, hogy mindenkinek szüksége van valamilyen behatolás jelző rendszerre.

 

Behatolás jelző rendszer?

Igen a behatolás jelző rendszer elsődleges célja az, hogy egyértelmű jelzéseket adjon arról, ha valaki a megfigyelt területre érkezik. Emellett azonban egyértelműen meghatározza azt is, hogy ki és milyen feltételek mellett léphet be az ingatlan egyes helyiségeibe. Ezt legtöbb esetben valamilyen azonosítóval valósul meg. Ezen kívül az ipari területeken használt behatolás jelző rendszerek vészjelzőként is használhatóak, hiszen számos típusuk a tűz jelzésére is alkalmas.

Mire figyeljen, ha behatolás jelző rendszert választ?

A behatolás jelző rendszerek szinte minden esetben valamilyen szoftverrel működnek, ezért olyan partnertől vásároljon, aki biztosítja a szükséges képzéseket is a behatolás jelző rendszer használata előtt.

Milyen részei vannak a behatolás jelző rendszereknek?

A szoftvereken kívül ezek a rendszerek számos jól elkülöníthető termékeket tartalmaznak. Szinte mindegyikhez tartozik egy központi vezérlő, valamilyen ajtó bővítő, különböző kezelő egységek valamilyen távirányító, és beléptető kártyák.

Mire figyeljen, ha behatolás jelző rendszert használ?

A behatolás jelző rendszer használata indokolja bizonyos időközönként a karbantartási feladatokat is. A megbízható működés érdekében minden egyes rendszert meghatározott időközönként karban kell tartani, de ezen kívül is előfordulhatnak olyan rendkívüli esetek is, amelyek indokolják az idő közbeni karbantartási munkálatokat is. a Folyamatos áramellátásra is ügyelni kell, érdemes elgondolkozni egy szünetmentes táp beszerzésén is.

Hogyan hűtsd a levegőt a mobil házadban?

Napjainkban egyre több a napsütéses órák száma, néhány héttel hosszabb ideig tart a rendkívül meleg nyár, emiatt muszáj gondoskodnunk már szinte minden ingatlanban a megfelelő hőmérsékletről. Így van ez az utóbbi időnkben hazánkban is egyre népszerűbb mobil házakkal is.

mobile_home.JPG

Hogyan oldható meg a mobilházak hűtése?

A mobil házak az ingatlanokhoz hasonlóan szigetelhetőek. Ezeket a laklásokat azonban nem csak a levegő hűtése miatt érdemes szigeteltetni, hanem a téli hideg időjárás miatt is. A szigetelő réteg ugyanis megakadályozza a levegő ki- és beáramlását is.

Hogyan szigetelhető a mobilház?

A mobil házat szigetelése egy 5 cm-es vastagságú pur hab rétegből, egy 15 cm-es nikecell, vagy kőzetgyapot rétegből valamint egy dryvit hálóból áll. Erre kerül a vakolat is. Nem szabad megfeledkezni a nyílászárókról sem. Ma már számos hőszigetelt nyílászáró közül válogathatunk.

Mit tegyél, ha a szigetelés ellenére sincs elég hűvös a mobil házadban?

Persze a mobil házakban ugyanúgy használható minden egyes elektromos felszerelés, mint bármelyik másik ingatlanban, tehát vásárolhatsz egy ventilátort is.

Ha a ventilátorral sem vagy megelégedve, akkor választhatsz a mobil házadhoz kiegészítőként egy klíma berendezést is. Ma már felszerelik ezeket a készülékeket is a mobil házakra. A klíma berendezésekkel pedig ugyanúgy hűtheted a mobilházadban a levegő hőmérsékletét, mint bármelyik egyéb ingatlanban. A készülékek használatára, a tisztításra és a karban tartására is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, így mindig biztonságosan használhatod a klíma berendezésedet is. Választhatod az ingatlanokban is kipróbált és jól bevált készülékeket, de a legújabb trendeknek megfelelő hordozható mobil klímát is. Ezekkel a készülékekkel bármikor pontosan meghatározhatod azt, hogy hány fokos legyen a hőmérséklet a szobádban.

Elektromos konvektor

Az ingatlanok fűtéséről hazánk egész területén gondoskodni kell. Szerencsére számos lehetőség közül válogathatunk és rendelkezésünkre állnak a legmodernebb elektromos árammal működő fűtőtestek is. Használhatjuk az infrapanelt, az elektromos padlófűtést, falfűtést, radiátort és a konvektort is. Mindegyik termékkel ugyanolyan kellemes hőmérsékletet biztosíthatunk a lakásunkban, mint az eddig bevált, jól megszokott gázzal üzemelő fűtőtestekkel. Ebben a cikkünkben az elektromos konvektor sajátosságairól írunk.

elektromos_radiator.jpg

Milyen az elektromos konvektor?

Az elektromos konvektorral bármilyen ingatlan felfűthető. Önállóan és egyéb fűtőrendszerekkel együtt is használható. De kiváló megoldás lehet az olyan hétvégi házakba, amelyekbe nem lehet gázzal üzemelő fűtőrendszert kiépíteni és ezért kizárólag kellemes időben, kora tavasztól, késő őszig használtok.

Most is konvektorral fűtök. Hasonlít az elektromos konvektor a gáz konvektorra?

Az elektromos konvektor a falra szerelhető és igen egy kicsit hasonlít a gáz konvektorokhoz is. Vagyis, ha eddig gázkonvektort használtál, akkor gyorsan megszokod ezt a fűtőtestet is, hiszen hasonló módon kezelhető. Beállíthatod a számodra kedvező hőmérsékletet. De az elektromos konvektor működését is ismerős lehet, hiszen konvekciós elven a levegő mozgásával biztosítja a helyiségben a kellemes meleget. Emellett, ha be van kapcsolva, akkor egy enyhe zúgó hangot is kibocsát.

Ha az elektromos konvektor ennyire hasonlít a gáz konvektorra, akkor mégis miért válasszam ezt a fűtőtestet?

Az elektromos konvektor olyan alap anyagokból készült, amelyek lehetővé teszik azt, hogy több évtizeden keresztül használd. Nincs szükség karbantartási feladatok végrehajtására sem, hiszen az alkatrészek döntő többsége kopás álló. Az elektromos konvektorok másik előnye a kivitelezés. Formatervezett, szép és tökéletesen illik a modern kialakítású bútorok mellé.

Melyik mikrót válasszam?

Gondold csak végig mennyi mindennel is foglalkozol amikor ételeket és italokat készítesz. Eszedbe juthat a hozzávalók, előkészítése, tisztítása, hámozása, aprítása szeletelése, sütése, főzése, párolása, hűtése és tárolása. És ez még nem minden. Szóval ahhoz, hogy tényleg minden feladattal megfelelően tudj haladni, szükség van számos elektromos konyhafelszerelésre is. Nagyon nagy hasznát veheted a mikrohullámú sütőnek is.

mikrohullamu_suto.jpg

Mire figyelj, ha mikrohullámú sütőt választasz?

A mikrohullámú sütő a közepes méretű konyhafelszerelések közé tartozik, amit jól látható helyen, vagy a pulton, vagy a hűtő tetején fogsz tárolni, vagyis könnyen észrevehető, ezért fontos, hogy olyan terméket válassz, amelyik passzol a konyhád falainak és a többi bútorodnak a színéhez is.

Mielőtt mikrohullámú sütőt választasz, döntsd el azt is, hogy mi mindenre szeretnéd használni. A néhány évtizede kifejlesztett alapkészülékek is kiválóan használhatóak különböző típusú ételek és italok felmelegítésére, no és a fagyasztott élelmiszerek kiolvasztására is. Ma már azonban újabb funkciókkal egészítették ki a mikrohullámú sütőket. Vannak olyan termékek, amelyekkel grillezhetsz, de a legújabb fejlesztésű mikrohullámú sütőkben a légkeveréses programnak köszönhetően, akár párolt ételeket is elkészíthetsz.

A mikrohullámú sütő vásárlásakor nem szabad megfeledkezned a teljesítményről sem. Az alap készülékek teljesítménye 700- 1000w között van míg a grill és légkeveréses típusú sütők 1000-1600W-osak. Persze a mikrohullámú sütők teljesítménye szabályozható. Az egyszerűbb típusú termékeknél még egy nagyobb méretű gombbal állíthatod be a megfelelő teljesítményt. Míg az újabb kiadású sütőknek már digitális kijelzője is van és érintőgombos. A gyorsindító és az automatikus kikapcsoló gomb pedig könnyebbé teszi a használatot is.

Ha pedig botmixerre van szükséged, arra is van megoldás

Szennyvíz szivattyú

Az elmúlt években egyre több alkalommal tapasztalhattuk a szélsőséges időjárás hatásait. Kora tavasszal a magas hegységekben bekövetkező hirtelen olvadás miatt, nyáron az egyik percről a másikra kialakuló hirtelen lezúduló záporok és zivatarok, vagy az olykor több napig is eltartó lassú esőzések, ritkább esetben pedig a folyók áradása miatt alakulhat ki belvíz. Ezzel találkozhatunk otthonunkban is, hiszen a pincét, sőt rosszabb esetben az egész házat is eláraszthatja a belvíz. A komoly károk elkerüléséhez pedig szükség van szennyvíz szivattyúk használatára is.

grundfos-szennyezettviz-szivattyu.png

Miért válaszd a szennyvíz szivattyút?

Gondolj csak bele, hogy az épületben hirtelen megjelenő belvíz elmos minden terméket ami a helyiségben megtalálható. Vegyünk néhány példát, mi mindent tárolsz a pincében? Kisebb- nagyobb zöldségek, gyümölcsök, üvegben tárolt befőttek, vagy éppen borok és pálinka is van a pincében. Bizony előfordulhat, hogy ezek az üvegek összetörnek, és a szilánkok komoly szennyeződéseket is okozhatnak. A zöldségek és gyümölcsök pedig a méretük miatt okozhatnak problémákat, de minden esetben szennyezik a beáramló vizet.

Mire figyelj, ha szennyvíz szivattyút választasz?

Nézzük most azokat a szempontokat, amelyeket minden egyes terméknél érdemes figyelembe venni. A legfontosabb az alapanyag. Válassz olyan magas minőségű alapanyagból készült szivattyút, amely lehetővé tesz a vízben található szennyeződések zökkenőmentes eltávolítását. Szilárd, folyékony sőt sokszor savas anyagok is megtalálhatóak a vízben. Ezek az anyagok súlyos károkat is okozhatnak a szivattyúban ezért indokolt a kopásálló alapanyag. A kerék rögzítése is lényeges, hiszen a saras vízben szinte lehetetlen előre látni, hogy mi akadályozza a szivattyú mozgását. A szennyvizet azonban ki kell juttatni abból a helyiségből, amelyikben megtalálható, Ezért ellenőrizd azt is, hogy milyen magasra képes felemelni a szennyezett vizet.

Amennyiben öntözésre, vagy öntözőrendszerrel együtt szeretnéd használni a szivattyúkat, erre is van lehetőség.

Az Infra konvektorokról

Magyarországon több hónapig muszáj fűteni. Ma már több elektromos árammal működő fűtési lehetőség közül válogathatunk és nem csak a levegő hőmérsékletének felmelegítésére, hanem külterületen fagymentesítésre is használhatjuk a rendszereket. Korábbi bejegyzésünkben már bemutattuk az infrapaneleket, most pedig az infra konvektorról adunk részletes tájékoztatást.

Milyen az infra konvektor?

Az infra konvektorok és a hagyományos gázzal üzemelő konvektorok formája hasonló. Mindkét fűtőtest téglalap alakú. Azonban a méretek eltérőek. Az infra konvektorok, kisebbek, vékonyabbak azt is mondhatjuk, hogy designosabbak és jóval nagyobb összhangot teremtenek a modern stílusú bútorok és elektromos felszerelések között, mint a hagyományos konvektorok.

Mire figyelj, ha infra konvektort választasz?

Először is döntsd el, hogy önálló fűtőrendszerként, vagy kiegészítő fűtésként szeretnéd-e használni az infra fűtést. Ha az önálló fűtőrendszer mellett döntesz, akkor mérd fel azokban a helyiségekben a légteret, ahol használni szeretnéd az infra konvektort. Az egyes termékek ugyanis eltérő mennyiségű levegő felmelegítését teszik lehetővé. Ha a meglévő fűtőrendszeredet szeretnéd kiegészíteni az infra konvektorral, akkor a hordozható mobiltalpas terméket ajánljuk. Ezt a fűtőtestet kényelmesen áttolhatod egyik helyiségből a másikba. Nagyon jól jöhet például a hűvösebb estéken is amikor még nem akarod bekapcsolni a fűtést, de szeretnél kellemes meleg levegőben lezuhanyozni.

Az infra konvektor vásárlás előtt döntsd el azt is, hogy pontosan hol szeretnéd használni azt. Ez a felszerelés szempontjából lényeges. A fürdőszobába, a konyhába ugyanis számos egyéb elektromos felszerelés, illetve a mosogató, mosdókagyló valamint a zuhanyzótálca helyét is figyelembe kell venni a felszereléskor. Ezek az eszközök befolyásolják az infra konvektorok biztonságos működését.

Ezekért az előnyökért érdemes az elektronikus iratkezelést választani

A történeti áttekintés után beszéljünk a jelenről. A mai, folyamatosan gyorsuló, globalizált világban központi szerepe van az információk azonnali elérhetőségének. Az emberek már nem akarnak napokat, órákat, de perceket sem várni arra, hogy hozzájussanak ahhoz az adathoz, amelyre éppen szükségük van. Az internet és a telekommunikációs eszközök lehetővé teszik ezt, elektronikus eszközeinken csak úgy áramolnak a bájtok, cserélődnek az információk. A 21. századi ember megszokta ezt, és természetesnek veszi.

elektronikus-iratkezeles.JPG

Miért lenne ez másképpen a vállalatok iratkezelése kapcsán?

Amennyiben rengeteg dokumentum, információ áramlik be a céghez, azok hagyományos, papír alapú kezelése egy idő után igen sok plusz terhet róhat a vállalatra, rengeteg erőforrást lekötve. Minél több az alkalmazott és az ügyfelek száma, minél több a tevékenységi kör, annál fontosabb egy jól megtervezett információs rendszer, amelynek része az iratkezelés. Papír alapon is megvalósítható a professzionális iratkezelés, csak egyszerűen nem annyira hatékony. Miért ne váltana? Ez már a 21. század, nem vesztegethetjük az időt papírok keresgetésével, mikor elektronikus formában pillanatok alatt kikereshetőek lennének az iratok. Nem beszélve arról, hogy a bekerülő iratok egy része sem papír alapon jön a céghez, hanem például e-mailben, esetleg faxon.

Az elektronikus iratkezelés során az iratkezelést sokkal könnyebb az előírásoknak és jogszabályoknak megfeleltetni, hiszen egy tanúsított szoftverrel végezzük ezt a tevékenységet. Az iratok tárolása minimális helyigénnyel megvalósítható, egy ügyhöz tartozó iratokat így szinte bármeddig megtarthat a cég többletköltség nélkül. Ezáltal sok évvel később is kikereshetők az egy adott ügyhöz kapcsolódó iratok. Eközben különböző szintű jogosultságok megadásával biztosíthatjuk, hogy illetéktelenek ne juthassanak hozzá az adatokhoz. Míg az elektronikus aláírással már hitelesíteni is tudja az iratokat. Amennyiben felkeltettük érdeklődését az elektronikus iratkezeléssel kapcsolatban, de még nem tudja, hogyan fogjon hozzá a rendszer kiépítéséhez, keresse fel az elektronikus iratkezelés szakértőjét – a DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft.-t – a cég munkatársai készségesen segíteni fognak Önnek.

Botmiexer otthonra

Az ételek elkészítéséhez számos elektromos konyhai kis gépre van szükség, de mivel a választék óriási, ezért nem könnyű eldönteni, azt hogy melyik kis gépet válaszd, ha pedig kezdő vagy a konyhában akkor nagyon nehéz is lehet eldönteni, hogy a gyümölcs centrifugát, a botmixert, vagy a habverőt vidd-e haza. Mi most a botmixer szettet ajánljuk.

wand_blender.jpg

Miért éppen botmixer szett?

A legtöbb botmixer szett általában három különböző végű termékből áll, így számos célra használhatod. Az alap rúddal gyümölcsöket pürésíthetsz. Készíthetsz banán vagy eper turmixot, nyáron pedig összeállíthatod a kedvenc gyümölcseidből barackból, málnából, vagy sárgadinnyéből a reggeli smoothiet is. De megfőtt zöldségeket is pépesíthetsz vele. Krumplipürét, zeller vagy fokhagymakrém levest is készíthetsz a botmixereddel, így mindig lágy és selymes ételeket ehetsz.

A szett második eleme az aprító. Nagy hasznát veheted akkor, ha sütés nélküli finomságokat például valamilyen golyót készítesz. A kekszet ugyanis aprócska szemcsékre darabolhatod ezzel a készülékkel. De ha a házi készítésű müzli szeletre vágysz, akkor a zabpelyhet és a lenmagot is apró szemcsékre vághatod.

A botmixer szett harmadik eleme a habverő, amivel tejszínt, tojás fehérjét is néhány perc alatt keményre verheted és már készítheted is a piskótát.

Nézzünk néhány praktikus szempontot is, amit érdemes figyelembe venned ha botmixer szettet vásárolsz…

Először is nagyon fontos szerepe van a megfelelő teljesítménynek. Ha a botmixer összes funkcióját ki akarod használni, akkor legalább 800 watt teljesítményű készüléket válassz. Ezen kívül fontos szerepe van még az alapanyagnak is. Ha főtt és meleg zöldségeket szeretnél pépesíteni, akkor kerüld a műanyagból készült botmixert mert ez felolvadhat. Ezen kívül gondolj a szett tisztítására is. Válassz szétszedhető termékeket, így a folyó víz alá teheted a rudat és könnyen el is mosogathatod.