Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Infrapanelek otthonra

2017. február 06. -

Lakásunkban számos módon biztosíthatjuk a kellemes hőmérsékletet. A korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló és a környezetünket is jelentős mértékben szennyező fával és gázzal üzemelő fűtőtestek mellett ma már egyre több elektromos árammal működő, környezetbarát fűtőrendszer közül is válogathatunk. Elektromos padlófűtés, konvektor és infrapanel, hogy csak a legtöbbet használtakat említsük. Ebben a cikkünkben az infrapanelről adunk részletes tájékoztatást.

Miért válassza mégis az infrapanelt?

Az infrapanel egy téglalaphoz hasonló, könnyű súlyú fűtőtest. Azért is érdemes ezt választania, mert ez a termék nemcsak a falra szerelhető, hanem a mennyezetre is rakható, így ön kedves szerint rendezheti be a szobáját. Sőt ma már van hordozható típusa is a mobil infrapanel, amelyet akár magával is vihet a hétvégi házába. de praktikus kialakítású formája a törölköző szárítóként is beszerezhető. Az infrafűtés további előnye az, hogy a tégla és panel ingatlanok mellett ma már vannak olyan könnyűszerkezetű házak is amelyekbe használható ez a modern hő termelő technológia, de a gipszkartonba is beépíthető. Vagyis jóformán semmi akadálya sincs annak, hogy infrafűtést használjon, és a kiépítés is gyors és komfortos. a legnagyobb előnye pedig talán az, hogy nem csak a kellemes hőmérsékletet biztosítja, hiszen az infrasugárzás a Nap sugaraihoz hasonlóan melegíti fel a levegőt így számos jótékony élettani hatást vált ki az emberi szervezetre. Ha infrafűtést használ, akkor javulni fog a keringési rendszere és a hangulata is kiváló lehet.

Tintapatronok újrahasznosítása

Észak-Amerikában évi több, mint 40.000 tonna műanyagot és fémet mentenek meg a hulladéklerakókból az újrahasznosítás miatt. Minden 100.000 használt patron után, meg tudunk menteni 9599 kiló alumíniumot, 40 tonna műanyagot és 1.000.000 liter olajat. A tintapatronok újrahasznosítása tulajdonképpen a sikeres és fenntartható fejlődés fogalmával forrt egybe az utóbbi években.

Mik az újrahasznosítás előnyei

Képzeljük el a megtakarítható anyagok mennyiségét, ha újrafelhasználjuk ezeket a patronokat az újrahasznosítás előtt. Az újrafelhasználás az újrahasznosítás legjobb módja, ezért az újragyártott tintapatron és toner a legjobb megoldás, ha szeretnénk megőrizni környezetünk tisztaságát és épségét, és nem szeretnénk, ha az elhasznált,-de még teljesen jól működő és ép-, tintapatronok a hulladéklerakókon pihenjenek több száz évig, mielőtt még lebomlanának.

Itt van még pár tény, hogy, miért is éri meg az újrafelhasználás/újrahasznosítás:

 • Csökkenti a levegő és a víz szennyeződését, mely a hulladéklerakók, égetők és az új patronok gyártásával függ össze.
 • Megőrzi a természetes nyersanyagokat, úgy mint a fa, víz, olaj/petróleum és ásvány, mivel csökkenti az elkészítéshez szükséges összetevőket.
 • Segít csökkenti az energiafelhasználást.
 • Csökkenti a káros anyag kibocsátást, ezzel pedig csökken a globális felmelegedés.
 • Legvégül a legfontosabb, segít fenntartani a természeti kincseinket, környezetet, levegőt, a világot a későbbi generációk számára.

Egyéb érdekes adatok az újrahasznosítás fontosságáról

Minden évben 375 millió üres tintapatron és toner kazetta van kidobva, amik hulladéktárolókon, vagy égetőkben végzik.

Mit is jelent ez a 375 millió patron és kazetta megsemmisítése?

 • 1.000.000 patron és kazetta naponta
 • 11 másodpercenként
 • 375 millió patron egymás után rakva megkerülné háromszor a földet.

Ez a hatalmas pazarlás könnyedén megakadályozható lenne az újrafelhasználással, de körülbelül a tintapatronok 70%, a tonerek pedig 50% nincs hasznosítva.

A műanyag, melyet a patronok és tonerek gyártásához felhasználnak mérnöki besorolású polimerből készülnek, melyeknek rendkívül lassú a bomlási ideje (450 és 1000 év közötti). A patronok még tintát is ereszthetnek, melyekben a környezetre és egészségre káros, veszélyes anyagok is vannak.

A tintapatronok közönséges szemétbe való dobása, hihetetlenül károsíthatják a környezetet és a mikroorganizmusokat. Legfőképpen a carbon fekete toner veszélyes, rákkeltőnek osztályozta a IARC (International Agency for Research of Cancer (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség)).

Több, mint 3 liter olajat hasznának fel minden egyes lézerkazettánál. Egy új tintapatronhoz megközelítőleg egy deciliter olaj szükséges. Az újrahasznosítás segít csökkenteni ezeket a fogyó nyersanyagokat. Megközelítőleg 34 millió liter olajat lehetne megmenteni 7 hónap alatt az újrahasznosítással.

Az újrahasznosított tintapatronokkal és tonerekkel, meg tudjuk őrizni a természetes nyersanyagokat és az energiát. Egy tintapatron 97%-át újra lehet hasznosítani, vagy újra fel lehet használni. Egy átlagos tintapatron 5-7-szer lehet újratölteni, mielőtt elérnék életük végét, a legextrémebb esetekben, ez akár 15-ször is megtörténhet. Az újrahasznosításnál, vagy újrafelhasználásnál az olajfelhasználás nullára csökken.

Az utángyártott tintapatron és utángyártott toner is segíti a környezet megvédését, ezért ajánlott az ilyen típusú nyomatókellékek beszerzése. Ha érdekli, az utángyártott tintapatronok és tonerek előnyei, akkor kattintson a régebbi cikkünkre.

 

Automata öntözőrendszer kiépítése házilag

Öntözőrendszer házilagos kiépítése

Sokan vannak, akik szeretik saját kézbe venni az otthoni teendőket. A barkácsolás, szerelés igazi férfimunka, ahol megmutathatjuk rátermettségünket, majd a későbbiekben büszkén példálózhatunk elkészített műveinkkel a párunk előtt.

Egy jól működő automata öntözőrendszer kiépítése nem kis feladat. Viszont ha jól elkészítjük, rövid idő alatt visszahozza a ráfordított időt, ugyanis a kerti locsolás ezután már nem veszi el szabadidőnket. Időspórolás mellett pénztárcánkban is több maradhat hónap végére, ugyanis az automata öntözőrendszerek a lehető legtakarékosabb vízhasználattal üzemelnek. Legoptimálisabb, ha az öntözőrendszer kiépítését olyan időpontra tesszük, mikor amúgy is áttúrnánk a kertet. Célszerű ezt a kertrendezési munkálatokkal összevonni, így több legyet üthetünk egy csapásra. Cikkünkben hasznos segítséget talál a tökéletes kivitelezéshez.

Az öntözőrendszer házilagos kiépítésének előkészületei


házi öntözőrendszer kiépítése

 1. Minden munka tervezéssel indul. Ebben az esetben sem teszünk másképp. Az öntözendő kerti területről méretarányos rajzot készítünk, pontos mérésekkel. A Rajzon Jelöljünk be minden olyan tereptárgyat, amely befolyásolhatja az öntözőrendszer kialakítását.
 2. A tervezés után meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a víznyerő helyünk teljes mértékben ki tudja majd szolgálni az öntözőrendszert. Ehhez a méréshez használhatunk átfolyás és nyomásmérő berendezéseket is, azonban bőven elegendő egy egyszerűbb technika is. Egy 10 literes vödör megtöltésének idejét mérve kiszámíthatjuk az átfolyást, illetve, ha szivattyúnk van, a típusa alapján megtudhatjuk annak teljesítményét.
 3. A tervrajz és az ismert víznyomás birtokában keressünk fel egy kertészeti/szerelvény áruházat, ahol a munkatársak segítségével beszerezhet minden szükséges elemet.
 4. A megvásárolt elemekből megkezdődhet az automata öntözőrendszer házilagos kiépítése.

 

Az öntözőrendszer telepítésének lépései

 • A már megrajzolt terv alapján ássuk ki az árkat, melyekbe a csöveket fogjuk fektetni
 • A több ágból álló öntözőrendszernél ki kell szükséges lépés a szelepdoboz kialakítása
 • A szelepeket ezután össze kell szerelni (sok boltban kérhetjük a szelepek összekötését), majd megkezdődhet a szelepek telepítése is.
 • A letelepített mágnes szelepekre engedjük rá a nyomást
 • Ezután következik a kisebb zónák kiépítése egyenként
 • Még a visszatemetés előtt teszteljük le a rendszert, hogy megfelelően működik-e
 • Ha valahol szivárog, illetve nem jut el a víz egyes részekre, még könnyedén orvosolható a probléma. Viszont ha minden tökéletesen működik, visszatemethetjük az árkokat.

 

Az öntözőrendszerek házilagos kiépítése komoly feladat, ezért ha teheti, hívjon segítséget.

CES 2017 – A legizgalmasabb technológiák

Nemrég befejeződött a Consumer Electronics Show, melyet a Nevada állambeli Las Vegasban tartanak meg, minden év januárjában. Ezen a három napos eseményen a tech világ legfontosabb szereplői leplezik le a legújabb technológiákat, újításokat. A jelen lévők akár még ki is próbálhatják az újdonságokat, de egyet se féljen, azért írtuk ezt a cikket, hogy ne maradjon ki semmiből, bemutatjuk Önnek a legjobb leleplezéseket, melyeket a 2017-es CES-en láthattunk.

 

A televízió az egyik legáltalánosabb szórakoztató egység, melyet el tudunk képzelni otthonunkban. Nézhetjük a TV műsorokat, ráköthetjük a számítógépünket és akár még online sorozatokat és filmeket is nézhetünk a Netflix segítségével. Természetes, hogy a legnagyobb televízió gyártok minél jobbra szeretnék megcsinálni a termékeiket, és állandóan a jelenlegi technológia határait feszegetik.

 

Az LG bekeményített

 

Az idei show egyik legizgalmasabb bemutatója az LG-é volt, mivel olyan televíziót mutattak be, amelytől mindenkinek leesett az álla. Leleplezték az LG Signature OLED W7-et, melyet úgy írtak le, hogy a legkönnyebb, legvékonyabb és leggyönyörűbb televízió a világon. Miután alaposabban megvizsgáltuk, rájövünk, hogy nem túloztak, mivel 2,57 milliméteres vastagságával, még vékonyabb is, mint egy kép a falon. A megjelenés után, majd 65” és 77” típusokból választhatunk, melyeken majd a legújabb, LG által fejlesztett szoftver fog futni, a webOS 3.5 néven, melyet a legjobbnak titulálnak a jelenlegi piacon. A TV képes a 4K megjelenítésre (3840x2160), aktív HDR-el rendelkezik és, OLED típusú a kijelzője. Az árazást és a megjelenési dátumot, még nem jelentették be, de bízunk benne, hogy a kép is annyira szép lesz majd, mint a megjelenése.

Az LG új televíziója - CES 2017

 

A Samsung új technológiája

 

Természetesen a Samsung is jelen volt, és bemutatták az új osztályú TV-jüket, melyet QLED-nek (kvantumpötty fénykibocsátó diódák) neveztek el. Háromféle típus fog megjelenni, a lapos Samsung Q9F, a hajlított Q8C és a Q7, mely mind a két képernyőtípussal lesz kapható. A QLED-el cserélik le az eddigi legjobb típusú televíziókat, az új modellek 55”, 65”, 75” és 88” méretben lesznek majd elérhetők. A megjelenés és az árazás, még nincs bejelentve, de valószínűleg márciusig nem láthatjuk a boltok polcain. Már nagyon várjuk a bejelentést, mivel az új technológiával, olyan képminőséget kaphatunk, melyet még sohasem láttunk.

Samsung új technológiát fejlesztett - CES 2017

 

Jobb lesz a HTC Vive?

 

A HTC Vive egy hihetetlen VR élményt nyújtó készülék, de nagy hátulütője, hogy rengeteg vezeték lóg ki a „szemüvegből”, sokszor akadályozva ezzel a mozgást. Szerencsére ezt a HTC-nél is tudják, ezért kitaláltak egy olyan megoldást, mellyel vezetékek nélkül tudunk majd belemerülni a virtuális valóság izgalmas világába. Ez nem a Vive következő verziója, csak egy nagyon fontos kényelmi funkció. A cég még rengeteg új szoftvert is bemutatott, a legfontosabb ezek közül a VR feliratkozás, melyet úgy jellemeztek, hogy a „virtuális valóság Netflixe”.

A HTC vezeték nélkülivé tette a Vive-ot - CES 2017

 

A Honor mire készül?

 

Rengeteg telefon gyártó hírdeti úgy a mobilját, hogy „flagship killer”, vagyis korunk legjobb és legdrágább telefonjainak legyőzője, sokkal kedvezőbb áron. A Honor is egy ilyen készüléket mutatott be, Honor 6X néven. Ha ránézünk a telefonra, semmi különlegeset nem látunk, sőt, sokak szemében még unalmasnak, és olcsónak is tűnhet. A telefon specifikációja sem „méltó” egy „flagship killerhez”, de a lényeg a telefon hátulján keresendő. Ugyanis a Honor 6X egy dupla kamerát kapott, amely csak a csúcskategóriás készülékekben elérhető, mint az iPhone 7 Plus. A telefont 250$-ért vásárolhatjuk meg (+VÁM). A design nem túl imponáló és a teljesítmény is hagy kívánni valót maga mögött, de a kedvező ár és a dupla kamera hatalmas fegyvertény lehet. Kíváncsian várjuk az eladási statisztikákat, hogy beváltja-e majd a hozzá fűzött reményeket.

Veszik majd a Honor új telefonját? - CES 2017

 

Frissített a Dell

 

A Dell bejelentette az egyik legjobb laptopjának, az XPS 13 frissített verzióját. A félig új készülék a Lenovo Yoga vonalon mozog, rendelkezik érintőképernyővel, illetve QHD és Full HD verziók is elérhetőek. Ráadásul „hajtogatni” is lehet, így mindenféle pozícióban használhatjuk. A legújabb Intel Kaby Lake architektúrával érkezik, mely támogatja az Intel i5 és i7-es processzorokat, ráadásul még 2 darab USB-C porttal is rendelkezik. Az XPS 13 január 5-én jelent meg, és az egyik legjobb laptop a piacon. Rengeteg felhasználhatósága van, megbízható, jó a teljesítménye és élvezet rajta a munka.

Frissített a Dell - CES 2017

 

Ennyi volt mára

 

Ezek voltak a legfontosabb és legizgalmasabb történések az ide CES-en. Rengeteg új technológiát megismerhettünk, illetve megtudhattuk, hogy milyen irányba gondolkoznak a piacvezetők. Az biztos, hogy nem unatkoztunk idén, de már most várjuk a 2018-as évet, mivel egy év alatt is rengeteget fejlődik a technika, és egyre ámulatba ejtőbb készülékekkel fognak előrukkolni. A 2016-os CES-en is rendkívül elégedettek voltunk a felhozatallal, és csak abban reménykedünk, hogy ez jövőre sem lesz másképp.

Kulcsmásolási tanácsok

A kulcsok fontos szerepet kapnak az életünkben. Szinte mindenkinél, sokszor már a kicsi gyerekeknél is mindig van valamilyen kulcs. A lakások, gépjárművek, széfek, és páncélszekrények, nyithatóak és zárhatóak kulcsokkal sőt ma már vannak olyan speciális bőröndök is, amelyek biztonsági zárral vannak felszerelve. Számos eltérő típusú kulcsot használnak a vállalkozások is. A műhelyekben a lakatokhoz a kicsi kulcsokat, a szállókban a több ajtó nyitására és zárására alkalmas főkulcsokat valamint az autók esetében használt kártyás kulcsokat is. Nélkülözhetetlen része az életünknek, nézz csak a csomódra, hány kulcsot is látsz egyszerre? Legalább hármat ugye. Lépcsőház, bejárati ajtó és postaláda. És vajon van pótkulcsod? Nincs, na akkor a kulcsmásolás a megoldás.

kulcs.jpg

Miért van szükség a pótkulcsokra?

Gondolj csak bele, elveszítheted, vagy akár el is lophatják a lakásod és a kocsid kulcsait, de ha már hosszú évek óta rendszeresen használod azt, akkor egy idő elteltével el is kophat a kulcs, lehetetlen lesz vele kinyitni és zárat. Sőt igaz hogy ritkán, de előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor eltörik a kulcs. Be sem tudsz menni az otthonodba, be sem tudsz szállni a kocsidba. Mit tehetsz? Lakatost kell hívnod, aki későn érkezik és bizony sok pénzt is kér a munkájáért. Vagyis az ilyen kellemetlenségek elkerülése érdekében van szükség a kulcsmásolásra.

Hol másolják le a kulcsaidat?

Fontos, hogy olyan partnert keress, aki rendelkezik a kulcsok sokszorosításához szükséges speciális gépekkel. Nézz csak a csomódra, biztos, hogy nincs két egyforma. Ugye te is kisebb-nagyobb, vékonyabb-vastagabb kulcsokat látsz? Ennyi különböző termék sokszorosításához szükség van a legmodernebb számítógépek által vezérelt kulcsmásoló gépekre. Így ugyanis lehetőség van az eredetivel azonos méretű és formájú kulcs elkészítésére, illetve az adatbázis használatával a kód alapján történő keresésre is.

A kulcsmásolásnál fontos még az alapanyag. Kizárólag a megfelelő minőségű alapanyagból készült termékek használhatóak biztonságosan, hosszú ideig.

4 nem mindennapi ajándék karácsonyra!

Sokan nagy bajban vannak, ha ajándékvásárlásról van szó, mivel a szeretteink sohasem mondják meg, hogy mit szeretnének karácsonyra. Megpróbálunk Önnek segíteni, és adni néhány nem mindennapi ötletet, hogy hogyan tehetné szebbé mások számára, ezt a csodálatos ünnepet.

Ha valaki szeret barkácsolni, forrasztani otthon

Az utóbbi időben egyre többen kezdték felfedezni maguknak a forrasztás örömét és hasznosságát. Rengeteg dolgot meg lehet a megfelelő eszközökkel javítani, vagy akár készíteni. Ha van egy forrasztani szerető, vagy kívánó szerettünk, akkor ez egy kiváló alkalom, hogy meglepjük egy komplett szettel, vagy kisebb alkatrészekkel. Egy előző cikkben már leírtam, hogy hogyan kell forrasztani, és hogy honnan szoktam beszerezni az eszközöket, anyagokat. A cikkben jelölt webáruházban mindent megtalál, ami a tökéletes ajándékhoz kell.

solder-1038518_640.jpg

A kényelmes alvást segítő ajándék tökéletes lehet

Ha sokat szokott panaszkodni kedvese, vagy más családtagja a rossz alvás miatt, akkor itt a tökéletes alkalom, hogy segítsen ezen a problémán. Egy új alvómatrac kiváló ajándék lehet. Több féléből is választhat, az idei nagy sláger a kókuszmatrac, abból is a fűthető változat, mivel senki sem szeret belefeküdni a hideg ágyba. Egy régebbi cikkben a kókusz alvómatracokról volt már szó, olvassa el és tudjon meg róla többet, és ha megtetszett az ötlet, akkor vásároljon egyet és lepjen meg vele valakit.

Egy minőségi toner vagy tintapatron is nagy segítség lehet

Rengetegen szoktak otthon nyomtatni, és van, akinek mindig szüksége van újabb nyomtató patron vagy toner utánpótlásra. Szerencséjére arról is írtam már cikket, hogy miért érdemes utángyártott tinapatront és tonert használni, úgyhogy könnyen tud tájékozódni, ha a linkre kattint. Ha nem szeretne nagyon költekezni, akkor ajánlom az utángyártott tintapatront vagy tonert, mivel a minőségük ugyan olyan, mint az eredeti nyomtatókellékeknek, de áruk sokkal barátibb.

color-ink-384867_640.jpg

Szerszámok otthonra

Ha nem szeret senki sem forrasztani a családban, akkor is biztos van valaki, akinek szüksége van szerszámokra. Jól jöhetnek javításhoz, szereléshez és karbantartáshoz. Mindig lehet nekik találni helyet és időközönként biztosan szükség lesz rájuk, ha nem is használjuk minden nap, hobby szinten. Egy egész cikksorozat született már a különböző szerszámok használatáról, tippekről és egyéb érdekességekről. A cikkeket itt érheti el, és meg is találja az oldal alján a szerszámok beszerzésének legjobb helyét.

Otthoni szerszámaink biztonságos használata

drill-1295561_640.png

Miért érdemes utángyártott tintapatront és utángyártott tonert használni?

Általában rengeteg félreértés van az utángyártott és az újratöltött szavak között, ha tintapatronokról, vagy tonerekről beszélünk. Sok esetben a termékek leírása nem megfelelő, félreérthető, és ezért sokan nem tudják a valódi különbséget. A legnagyobb különbség, hogy az utángyártott nyomtatókellékeket teljesen újan kapjuk kézhez, nem használta őket még senki, új alkatrészekből készültek, egy erre a célra előkészített gyártósoron. Az újratöltött patronok/tonereket azonban, már használták (lehet, hogy többször is), az elhasználódott alkatrészeket kicserélték, újra megtöltötték tintaporral, majd újracsomagolták. Szóval, ha utángyártott tintapatront, vagy tonert vásárolunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az teljesen új és még nem használt termék, ellenben az újratöltött toner és tintapatron, már volt használva. Most tisztáztuk a két féle termék közötti különbséget, térjünk rá az utángyártott nyomtatókellékek pozitívumaira, és hogy miért éri meg jobban ezeket a termékeket megvásárolni, mint az eredeti tintapatronokat, tonereket.

 color-ink-384867_640.jpg

A statisztikák szerint évről-évre nő a nyomtató vásárlások száma, így a kellékek kereslete is nő, ennek következtében pedig a kínálat is egyre jobban bővül.

Egyre több nyomtató fogy évről-évre, annak ellenére, hogy kezdünk áttérni az elektronikus levelekre és adatrendezésre. A papír alapú dokumentumoknak még mindig hatalmas szerepük van világszerte, és a tendencia alapján ez nem is fog változni még jó pár évig. A növekvő eladásoknak köszönhetően már nem kell egyetlen helyről beszerezni a kellékeket horribilisan magas összegekért, mivel más alternatívák is a rendelkezésünkre állnak. A kínálatnak köszönhetően, már rengeteg helyről tudunk kiváló minőségű és áru utángyártott tintapatront és tonert vásárolni.

 

Nagyszerű minőség verhetetlen áron

A kínálat növekedésével törvényszerű volt a minőség javulás is. Régebben, amikor még kevesebb lehetőségünk volt utángyártott patronokat és tonereket vásárolni, a minőség nagy probléma volt, mivel sok volt a meghibásodott kellék, rossz volt a nyomtatás minősége, gyorsan elhasználódtak, stb. Ma már ezeknek a problémáknak nyoma sincs (természetesen vannak hibás termékek, de ez minden iparágban előfordul), az utángyártott nyomtató kellékek minősége közül ugyan olyan kiváló, mint eredeti társaiké.

 

Hatalmas megtakarítás, akár már hónapok alatt is

Az utángyártott nyomtató kellékekkel rengeteg pénzt spórolhatunk meg, akár pár hónap leforgása alatt is. Ha sokat használjuk nyomtatónkat, akkor tudjuk, hogy akár rövidtávon is súlyos összegeket fizethetünk. Szerencsénkre, ez a probléma már nem áll fenn, mivel az utángyártott nyomtató kellékek ára jóval kedvezőbb, mivel előállításuk költsége alacsonyabb, mint az eredeti termékeké.

 

Gondoljunk a környezetre

Az utóbbi években több, mint 200 millió liter petróleumot használtak fel Észak-Amerikában a nyomtató kellékek legyártásához. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor belátható időn belül elfogy a világ petróleumkészlete. Ha utángyártott tintapatront vagy tonert vásárol, akkor a környezet javulását is támogatja, mivel kimutatások szerint az utángyártott termékek előállítása sokkal környezetbarátabb, mint az eredeti termékeké.

forest-515223_640.jpg

Van készleten

Hatalmas probléma szokott lenni, ha éppen nincs készleten kedvenc nyomtatónk patronja, vagy tonere, és ez a probléma sokszor elő is szokott fordulni. Az utángyártott termékeknél szerencséjére nagy valószínűséggel nem fog ilyen történni, mivel mindegyik típusból nagyobb készlettel szoktak rendelkezni az eladó webáruházak, boltok. A költséghatékonyabb gyártásnak, és a növekedett keresletnek köszönhetően, sokkal több utángyártott tintapatron, toner található meg az üzletekben, mint az eredeti, költségesebb változat.

Tehát röviden összefoglalva az utángyártott nyomtatókellékek ára sokkal kedvezőbb, mint eredeti társaiké, minőségük szinte ugyan olyan, előállításuk környezetbarátabb, olcsóbb, és hatalmas készleteket lehet belőlük felhalmozni, kedvező áruk miatt. Mi csak ajánlani tudjuk ezeket a termékeket, mivel észrevehetően vastagabb lesz a pénztárcánk a hónap végén. Egy régebbi cikkünkben már leírtuk, hogy mik az otthoni nyomtatás előnyei.

Reméljük meg tudtuk győzni, hogy miért érdemesebb az utángyártott termékeket választani, a drágább, környezetszennyezőbb, eredeti tintapatronok és tonerek helyett.

Hogyan forrasszunk? – Ismerje meg a forrasztás rejtelmeit

A forrasztás nem más, mint két fém összekötése, úgy, hogy közben nem olvad meg az alapanyag. Az összekötéshez forraszanyagot használunk, amiről majd a későbbiekben esik szó. Ennek a technikának a nagy előnye, hogy nem változik meg az alkatrészek alakja. Ebben a kis írásban leírom, hogy, hogyan érdemes forrasztani, illetve tippeket, és érdekes információkat is megosztok.

Érdekes információk a forrasztásról és eszközeiről

A forrasztást szakértők szerint már 5000 éve is alkalmazták Mezopotámiában elsődlegesen fegyverek és ékszerek készítéséhez. Ez alatt a rengeteg év alatt folyamatosan fejlődött a technika, és szerencsére ma már sokkal egyszerűbb dolgunk van, ha forrasztani szeretnénk.

A forrasztást sok helyen alkalmazzák, ebből a legelterjedtebbek az elektronika és a fémipar.  Az elektronikában főleg a nyomtatott áramkörökhöz illesztenek vezetékeket és chipeket. A fémiparban a konzervdobozok illesztéseit oldják meg ezzel a technikával.

Először leírom a forrasztásnál alkalmazott eszközöket, anyagokat és jellemzésüket, majd áttérünk a tényleges forrasztásra.

Forraszanyag

A forraszanyag talán a legfontosabb pontja a forrasztásnak, mivel, ha nem megfelelő anyaggal dolgozunk, akkor lehet, hogy nem is fog működni a nyomtatott áramkörünk, vagy egyszerűen szétesik a konzervdobozunk. Nagyon fontos, hogy a forraszanyag tiszta legyen, ne kerüljön rá nem fémes szerkezet, és alacsonyabb legyen az olvadáspontja, mint az alapanyagnak. Általában két féle forraszt különböztetünk meg, a lágy-és, a keményforraszt. A lágyforraszokhoz tartozik az ón, bizmut, kadmium, cink és ezek ötvözetei. Keményforraszokhoz soroljuk az ezüstöt, aranyat, rezet és ezek ötvözeteit. Ezek a legelterjedtebb forraszanyagok, melyek el tudják látni a rájuk bízott feladatot.

forraszanyag.jpg

Forrasztópáka

Hogy megolvasszuk a forraszanyagot, és össze tudjuk kötni a két alapanyagunkat, hőforrásra van szükségünk. Jelenleg a legelterjedtebb hőforrás az elektromos forrasztópáka, melynek a fejében elhelyezett ellenállásfűtéssel történik a hevítése. A nem elektromos megoldás pedig egy nyéllel ellátott réztömb, melyet lángon felhevítünk, és így a fejben összegyűlt hővel, meg tudjuk olvasztani a forraszanyagunkat. Ezeket az eszközöket, csak a lágyforrasztásnál lehet alkalmazni, mivel nem elegendő a hőforrás a keményebb forraszanyagok megolvasztásához. Ha mobilisabb megoldást szeretnénk választani, akkor lehetőségünk van még gáz forrasztópáka vásárlására is. Nagy előnye, hogy szabadon mozgatható, nincs hozzákötve semmihez. Általában olyan helyeken használjuk, ahol nem lehetséges az áramhasználat, vagy kevés a hely.

 forrasztopaka.jpg

A hegesztésnél alacsonyabb, de a lágyforrasztásnál magasabb hőmérsékletet igényel a keményforraszok megolvasztása, így ezekhez forrasztópisztolyt szoktunk alkalmazni.

Szivacs

Szivacsot is szoktak még alkalmazni a tisztítás végett. A szivaccsal letörölhetjük a pákahegyre ragadt és elégett forraszanyagot. Fontos elem, amely szükséges a minőségi és tiszta forrasztásért.

szivacs.JPG

Forrasztóállomás

Nem írtam még a forrasztóállomásról, amely magába foglalja a forrasztópákát, szivacsot, pákatartót és az állomást is. Az állomással tudjuk szabályozni a pákahegy hőmérsékletét (a hőmérséklet szabályozás nem minden állomásnál lehetséges). Sokkal költséghatékonyabb és egyszerűbb megoldás megvásárolni a komplett forrasztóállomást, mint külön-külön a hozzávalókat.

forrasztoallomas.jpeg

Hol szerezzük be a forrasztáshoz szükséges eszközöket?

Én a forrasztastechnologia.hu –t javaslom az eszközök beszerzésére, mivel hatalmas kínálat érhető el kedvező áron. Eddig mindig megtaláltam, amit kerestem. Kezdőknek én a Weller forrasztóállomásokat ajánlom, mivel megbízhatók, gyorsan melegednek és minden megvan rajtuk ami egy kezdőnek kellhet, de akár még tapasztaltabbak is nyugodtan használhatják. Ha már rendelkezünk állomással, és csak egy pákát szeretnénk, akkor pedig a Weller forrasztópákákat ajánlom. Megbízható, nem kopik és gyorsan melegszik.

Már csak a forraszanyagot kell megvásárolnunk, ami a mi esetünkben ónból készült huzal lesz. Nyák forrasztáshoz tökéletes.

Miután beszereztük a hozzávalókat, jöhet az izgalmasabb rész, a forrasztás.

Kezdjünk el forrasztani!

A legfontosabb mindig a biztonság, és mivel több, mint 200°C fok lesz a „kezünkben”, a gyúlékony anyagokat, gyermekünket, állatunkat távolabb kell tudnunk. Ha minden veszély elhárult, van áramunk, szeretteink biztonságos távolban, akkor kezdhetjük is.

Először is kapcsoljuk be a forrasztóállomást és várjuk meg, amíg felmelegszik a pákahegy. Egyes típusú forrasztóállomásoknál kijelző mutatja a hőmérsékletet, ha nem ilyen szerkezetünk van, akkor érintsük hozzá a forraszanyagunkat a pákahegyhez, és ha az azonnal megolvad, akkor a hőmérséklet is megfelelő. Ha koszos lenne a hegy, akkor tisztítsuk meg a szivaccsal. Mivel minden elő van készítve, a hőmérséklet megfelelő, a pákahegy tiszta, a forraszanyag (esetünkben ón) a kezünkben, a nyomtatott áramkör az asztalon (jobb esetben egy tartóban) és a rögzítendő chip pedig a nyák megfelelő nyílásaiba helyezve.

forrasztas2.jpg

Lehet, hogy bonyolultnak tűnik a forrasztás, pedig pofon egyszerű. Csak annyi a dolgunk, hogy először a forrasztópáka végét hozzá érintjük a nyák és a forrasztandó chip találkozásához, majd odaérintjük a forraszanyagunk végét, így megolvasztjuk a forraszanyagot, és miután elhúzzuk a hegyet, az ráfolyik a nyákra, odakötve a chip lábát. Ismételjük meg ugyan ezt a folyamatot, csak most a másik lábon. Készen is vagyunk, most már csak le kell csípnünk a maradék lábat, és folytathatjuk is a forrasztást a többi összetevő odaillesztésével. Ugye, hogy nem is volt olyan nehéz?

forrasztas1.jpg

Remélem tudtam segíteni Önnek, ezzel a kis írással, és könnyebbé tenni (vagy egyszerűbbé tenni az indulást), ezt a hihetetlenül élvezetes, izgalmas és hasznos hobbit (ha jól csináljuk, akár munkát is).

Black Friday

Black Friday napján óriási akár 90%-os kedvezményekkel és más meglepetésekkel készül megannyi áruház. Sőt ilyenkor még az ingyenes házhozszállítással is kecsegtetik a vásárlókat! Több helyen az akciók mellett még egyéb sorsolásokkal és különböző szerencsejátékokkal is csalogatják a nagyközönséget. Legyél Te az egyik szerencsés nyertes, aki visszanyeri vásárlása teljes összegét! Nincs még meg a gyerek karácsonyi ajándéka? Szeretnéd meglepni szeretteidet valamilyen műszaki cikkel? Esetleg a párod kedvenc parfűmét vennéd meg kedvezményesen. Vagy csak saját magadnak szeretnél örömöt okozni egy új telefonnal vagy táblagéppel. Szerezd be az ajándékokat kedvezményesen már most Mikulásra és Karácsonyra akár az egész család részére!

black_friday.jpg

Mi is az a Black Friday?

A Black Friday vagy magyarul Fekete Péntek kifejezés az Egyesül Államokból azon belül is Philadelphiából indult még 1966-ban. A hálaadást követő pénteki napot nevezték el így, amikor a hatalmas autós és gyalogos forgalm miatt rengeteg volt a baleset és hatalmas volt a forgalmi dugó. Később a Black Friday fogalma átalakult, már nem a hálaadást követő nagy forgalom jelzőjeként, hanem a kereskedők kezdték el használni akik az üzletekbe betérő vásárlókat hatalmas kedvezményekkel várták.

Mára a Fekete Péntek egybeforrt a karácsonyi bevásárlás hivatalos kezdetévé. Ilyenkor sok üzlet akár 24 órás nyitvatartással és óriási kedvezményekkel várja a temérdek vásárlót. 2016-ban a Black Friday november 18-án és november 25-én lesz megtartva.

Hol vásároljak black friday alkalmával?

Szinte nincs olyan webáruház aki erre a napra ne hirdetne akciót, viszont ha nem tudsz eligazodni a tömérdek lehetőség között, akkor felkeresheted a BlackFriday.hu weboldalt, ahol összegyűjtötték számodra a legkedvezményesebb és legnépszerűbb ajánlatokat.

Villanypásztorok vadkárelhárításhoz

A testi épségünk mellett az értékeink védelme érdekében is rengeteget teszünk. Szerencsére egyre több lehetőség közül válogathatunk. Vásárolhatunk különböző típusú páncélszekrényeket, felszereltethetünk kamerákat illetve riasztó berendezéseket is a házunkra, rácsokat rakhatunk az ablakokra, vagy az ajtókra is. De választhatjuk az elektromos kerítéseket is.

villanypasztor.jpg

Miért jó a villanypásztor kerítés?

A villanypásztor kerítés egy áram ütéssel ijeszti meg és tartja távol a betolakodó állatokat. Környezetbarát elven működik, hiszen semmilyen károsodást sem okoz az élőlényeknek. Bárhova kiépíthető, mivel napelemmel is üzemeltethető.

Hol van szükség villanypásztorokra?

A villanypásztorok legnagyobb szerepet a vadkárelhárítás területén töltik be. Az elektromos kerítéssel akár több hektárnyi mezőgazdasági termőföld növényeitől is távol tarthatóak a kistestű nyulak, de akár a több száz kg-os vaddisznók is.

Ha kertes házban él, akkor is nagy hasznát veheti a villanypásztoroknak. Ilyenkor ugyanis a csirkéktől és a család négylábú kedvenceitől a kutyáktól és a macskáktól kell megóvni a veteményes kertet és a kisebb virágokat is.

Az elektromos kerítés kiépítését akkor is javasoljuk, ha ön cégtulajdonos. A villanypásztorok ugyanis megakadályozzák azt, hogy a rablók a vállalkozás területére jussanak be. De az elektromos kerítések meg is óvhatják a vadállatokat, ezért szinte minden állatkertben, illetve az erdők elkerítésekor is találkozhatunk vele.

Mire figyeljen a villanypásztorok elhelyezésekor?

A villanypásztorok telepítésénél szerencsés helyzetben van. Nincs szükség ugyanis semmilyen szakértelemre, egy kis kézügyességgel akár önállóan is megoldhatja. Ha nagyobb több hektáros területet szeretne elkeríteni, akkor azért számítson arra, hogy szüksége lesz segítségre és autóra is. Az alkotó elemek elhelyezésekor pedig nagyon fontos szerepe van a földelésnek, mivel a hagyományos kerítésekkel ellentétben a villanypásztorok ki is éghetnek.