Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Hogyan használd a led vízálló tápegységet?

2017. október 17. -

A fények nagyon szépek és hasznosak is, lehetővé teszik a mindennapos ügyes bajos dolgaink intézését, valamint segítenek a fantasztikus hangulat kialakításában is. Igaz ez a természetes fényekre, a napfelkeltére, a naplementére, vagy a lombkoronákon keresztül átszűrődő fény árnyék hatásokra is, de a különböző lámpatestek által kiváltott mesterséges fényekre is. Gondolj, csak az esténként megvilágított kirakatokra, vagy egy-egy ismert épület, például a Parlament díszkivilágítására is. Szóval a fények bizony gyönyörűvé varázsolják a mindennapjainkat is. Otthonunkban is szükségünk van a fényekre, ehhez azonban számos dolgot kell megtennünk, például be kell szereznünk különböző világítástechnikai eszközöket is. Szükségünk lehet akár speciális, vízálló led tápegységekre is.

60_led_3w_spot_light_eq_25w.jpg

Miért érdemes led-es világítástechnikai rendszerben gondolkodnod?

A led világítástechnikai eszközöknek számos előnye van, az egyik, hogy a működésük során jóval kevesebb energiát fogyasztanak el, mint a legtöbb helyen használt halogén égők, ami bizony jelentősen csökkenti a villanyszámládat is. Ezen kívül a led világítástechnikai eszközök bizony rengeteg különböző és persze gyönyörű színű fények kibocsátását teszik lehetővé. De a működésükhöz szükség van tápegységekre is, ha pedig a konyhába, fürdőszobába, vagy külterületre esetleg rejtett világításként szeretnél valamilyen lámpát használni, akkor muszáj vízálló tápegységet is beszerezned.

Mire figyelj, ha led vízálló tápegységet keresel?

Nagyon fontos szerepe van az alapanyagnak. Nagyon jó döntés lehet a fémházas led vízálló tápegység, Ezen kívül fontos, hogy vedd figyelembe a termék terhelhetőségét is. Jó ha tudod, hogy ezek a led vízálló tápegységek túlterhelése komoly veszélyeket okozhat, ezért érdemes a névleges teljesítmény 80-85%-áig terhelni.

A tea a nagyon kedvelt italok közé tartozik. Azt is mondhatjuk, hogy mindenhol találkozhatunk vele. Az otthonunkban, a munkahelyünkön, szinte minden étteremben sőt az aluljárókban lévő ital automatákban is. A teát minden korosztály, a kisgyermektől az idősekig mindenki nagyon szereti. Számos típusa van. Fekete tea, zöld tea, fehér tea, gyümölcs tea, a rengeteg jótékony élettani hatásokat kiváltó gyógytea, hogy csak néhányat említsünk. A tea ízesítése legalább ennyire változatos. Fogyaszthatjuk önmagában, mézzel, cukorral vagy bármilyen más édesítőszerrel, a citromról nem is beszélve, de számos kultúrában elterjedt a fűszeres tea fogyasztása is. A teázáshoz hozzá tartoznak a gyönyörű csészék is. Persze a teafőzésre is rengeteg különböző módszer van, de mindenképpen szükségünk van egy teafőző készülékre is. Legyen szó kotyogós teafőzőről, melyet valamilyen gáztűzhelyen, vagy indukciós főzőlapon főzünk, vagy teafőző gépről, sok lehetőség közül választhatunk.

tea.jpg

Kiváló választás lehet a Cloer 5549 típusú teafőző készülék!

Ezzel a teafőzővel 8 adag forró italt készíthetsz egy időben, így kiválóan használhatod otthon, reggelenként a családi étkezésekkor, de az irodákban a munkatársak számára is ideális lehet. Azért is érdemes ezt a teafőzőt megvásárolnod, mert rendkívül elegáns a megjelenése. Gyönyörű, ezüst színű és fényes árnyalatú ezen kívül pedig ovális alkatú és hoz egy kis eleganciát, abba a helyiségbe, ahova elhelyezik. A cloer 5549 teafőző további előnye az, hogy rengeteg különböző fajta teát tudunk elkészíteni benne. Ezen a teafőzőn ugyanis te állíthatod be a filter áztatási idejét is.

Persze a Cloer 5549 teafőzőnek számos praktikus előnye is van. Teljesen automata módon működik, neked csak a filtert és a vizet kell hozzáadnod. A kész teát egy műanyagfüllel felszerelt üvegkannából töltheted ki. Ha pedig a kannát visszaállítod a teafőzőbe, akkor néhány órán keresztül melegen tartja az italodat is. Ezen kívül egy-két egyszerű mozdulattal könnyen és gyorsan szétszedheted és rövid idő alatt el is mosogathatod.

Lézer, vagy tintasugaras nyomtatót válasszunk?

Rengetegszer merül fel a kérdés, ha egy új nyomtató beszerzésén gondolkozunk, hogy lézer, vagy tintasugaras legyen-e. Mind a kettő típusnak vannak előnyei és hátrányai, ezért segítünk Önnek, hogy adott feladatokra, melyik változat az alkalmasabb. Tartson velünk és tanulja meg, a fontosabb különbségeket!

61gpique8ul_sl1500.jpg

Több szempontot is figyelembe fogunk venni, de sokszor az ár dönti el, hogy megvesszük-e az adott printert. Ha azonos „tudásról” beszélünk, akkor a tintasugaras nyomtatók olcsóbbak, mint a lézernyomtatók. A műszaki felépítésükből adódóan egy tintasugaras nyomtató előállítása költséghatékonyabb és egyszerűbb. Ha egy multifunkciós nyomtató beszerzése a célunk, akkor mindenképpen tintasugarast válasszunk, mivel a hasonló tulajdonságokkal bíró lézernyomtató, akár a háromszorosa is lehet az árnak.

hp_deskjet_3635.jpg

A másik leglényegesebb szempont a fenntartási költség, amit a nyomtató típusa és felhasználása határoz meg. Van egy egyszerű megállapítás, ami a legtöbb esetben megállja a helyét, mégpedig a tintasugaras nyomtató színes fényképnyomtatásra, míg a lézernyomtató monokróm szövegnyomtatásra a legalkalmasabb. A fenntartási költség mind a két esetben, akkor a legalacsonyabb, ha nem térünk nagyon el a felhasználástól. Egy lézernyomtató szebb nyomatokat készít, mivel a tonerpor jobban megtapad a papíron, aminek következtében nem fog elkenődni. A tintasugaras nyomtató pedig sokkal szebb fényképeket készít, mint egy színes lézernyomtató. Mivel mind a két nyomtatási mód teljesen eltér, ezért ha csak dokumentumok készítésére használjuk a lézeres printerünket, akkor sokkal kevesebb lesz a fenntartási költség, mintha egy tintapatronosnál tennénk ugyanezt, de ez az állítás fordítva is igaz, vagyis fénykép, színes képnyomtatásnál a fenntartási költség kevesebb, ha azt tintapatronos nyomtatóval tesszük.

Az áramfogyasztás is befolyásolhatja a választást, ebben az esetben a tintapatronos nyomtatók a jobbak. Egy lézernyomtató sokkal többet fogyaszt, mint egy tintasugaras.

A nyomtatási sebesség egyértelműen gyorsabb a lézernyomtatók esetében, mivel a legtöbbször csak dokumentumokat készítünk és nem színes fényképeket, de ha esetleg képeket szeretnénk nyomtatni lézeressel, akkor is gyorsabb lesz, mint a tintasugaras.

A piacon jóval több tintasugaras nyomtató található meg, mivel sokkal egyszerűbb a felépítése és olcsóbb az előállítása. A legtöbben pedig úgy gondolják, hogy a fényképnyomtatás a leglényegesebb szempont, ezért több is a tintasugaras printer.

Ha megbízhatóságról beszélünk, akkor egyértelműen a lézernyomtató nyer, a kevesebb mozgó alkatrészeknek hála. A meghibásodási statisztikák szerint is jobb a lézernyomtató, mint a tintasugaras.

Cikkünk végére értünk, így összesíteni kell, hogy melyik is a jobb választás. Kimondjuk, hogy nincs jobb választás. Mindent a saját igényeink határoznak meg. Ha mi csak szöveg nyomtatására akarjuk használni, akkor egyértelműen jobb a lézer, de ha fényképeket szeretnénk készíteni, akkor mindenképpen a tintasugaras típusokat válasszuk. Ha pedig mindkettőre szükségünk van, akkor mérlegelnünk kell, hogy melyik típusra van elegendő keretünk. A választás soha nem könnyű, de reméljük tudtunk segíteni kicsit ezzel az írással! Ha pedig szüksége lenne pár utángyártott tintapatronra, vagy utángyártott tonerre, akkor a linkre kattintva elérheti őket!

Az Intel bemutatta az asztali gépekbe szánt 8. generációs processzorait!

2000px-intel-logo.jpgAz Intel szeptember 22-én leplezte le, hogy mivel is szeretnék elcsábítani a gamerek fejét idén, illetve jövőre. A legújabb generáció, vagyis már a 8. hatalmas javuláson ment keresztül, mivel az i3-as processzorok 4, míg az i5-ösök és i7-esek 6 maggal rendelkeznek és október 5-én kezdik meg a szállításukat. A processzor kódnevét még nem árulták el, de régebbi pletykák szerint „Coffee Lake”-nek keresztelték a 8. generációs családot (a 7. generációt „Kaby Lake”-nek nevezik). Hat új processzorral kedveskedik nekünk a cég, melyeknek a következő specifikációval és árral rendelkeznek:

Intel Core i3-8100: 117 dollárba kerül az USA-ban, 4 maggal és 4 szállal rendelkezik, szálanként 3.6 GHz-es sebességgel. Kiváló választás lehet munkára szánt gépekbe, de nem rendelkezik túlhajtási opcióval (no boost).

Intel Core i3-8350K: 168 dollárba kerül, szintén 4 maggal és 4 szállal rendelkezik, de itt szálanként már 4.0 GH-z a sebesség. Szintén nem lehet túlhajtani.

Intel Core i5-8400: 182 dollárba kerül, 6 maggal és 6 szállal rendelkezik, ami hatalmas előrelépés a régebbi modellek óta, szálanként 2.8 GHz-es sebességgel. A 2.8 GHz nem tűnhet soknak, de szerencsére van lehetőségünk túlhajtani, egészen 4.0 GHz-ig.

Intel Core i5-8600K: 257 dollárba kerül, 6 maggal és 6 szállal rendelkezik, szálanként 3.6 GHz-es sebességgel. Túlhajthatjuk 4.3 GHz-ig. Kicsit gyorsabb, mint az előző modell.

Intel Core i7-8700: Jönnek a nagyágyúk, ez a processzor már 303 dollárba kerül, 6 maggal és 12 szállal rendelkezik, szálanként 3.2 GHz-es sebességgel és túlhajtással elérhetjük az akár 4.3 GHz-et is. Brutális teljesítmény, valószínűleg a piacon lévő játékok közül egyik sem lenne képes kihasználni a tudását. Hatalmas számítási feladatokat igénylő alkalmazásokhoz viszont nem is kereshetnénk jobbat, ilyen például a videó szerkesztés.

Intel Core i7-8700K: Az abszolút overkill, 359 dollárba kerül, 6 mag és 12 sál, szálanként 3.7 GHz, túlhajtással pedig 4.7 GHz. Még brutálisabb teljesítmény, a cég állítása szerint ez a valaha készült legjobb processzor, melyet gamereknek gyártottak.

Az AMD tavaly mutatta be a Ryzen névre keresztelt processzorait, melyek legnagyobb előnye (az áruk mellett), hogy rendkívül gyorsak. A Ryzen bemutatásáig élt az a kép a gamerek között, hogy akinek nincs pénze Intel processzorra, az megveszi a lassabb, de olcsóbb AMD-t. A Ryzen bemutatásával ez a kép felborult, mivel a Ryzen számos esetben még gyorsabb is volt, mint a hasonló árkategóriában lévő Intel processzor. Az Intel viszont a 8. generációval valószínűleg vissza veszi az uralmat a piacon, mivel közel azonos áron adják a chipeket, mint az AMD, de jóval több maggal és jóval magasabb számítási kapacitással fognak rendelkezni. Pont azon a tulajdonságon fejlesztettek a cég mérnökei, ahol a Ryzen elhúzott mellettük.

Természetesen az Intel példákkal is előállt, amiken keresztül bemutatták, hogy hány százalékos gyorsulásra számíthatunk. A jelenleg legnagyobb játékos bázissal rendelkező Player Unknown: Battlegrounds (melyhez az idei Gamescomon több bejelentés is érkezett) másodpercenkénti képkocka száma (FPS) 45%-al több, mint a 7. generációs leggyorsabb processzornál, miközben rögzítjük, streameljük és játsszuk is a játékot.

Az Intel nagyot robbantott a 8. generáció bemutatásával és mindenkinek ajánljuk, aki a jövőben szeretne gépet építeni, vagy felújítani. Kíváncsian várjuk, hogy mit lép erre az AMD és milyen újításokat fognak belepakolni a következő Ryzen szériába. Izgalmas hónapok állnak előttünk! Régebbi cikkünkben írtunk a Facebook új fejlesztéseiről, azt is érdemes elolvasni!

Mi jellemzi a vízteres kandalló betéteket?

Magyarországon hónapokon keresztül muszáj fűteni, ehhez számos lehetőség közül válogathatunk. Használhatjuk a legmodernebb elektromos fűtőrendszereket, infrapaneleket, a gázzal üzemelő fűtőtesteket, vagy maradhatunk a hagyományos tüzelőanyagokkal működő fűtőtesteknél is. Egyik ilyen a kandalló.

kandalló

Miért válaszd te is a kandallót?

A kandallónak igazi varázsa van. A legcsodálatosabb hangulatot teremti meg az otthonodban. Hiszen gyönyörű a kivitelezésük, és az üvegajtóval felszerelt termékekben pedig mindig láthatod a gyönyörű piros színű tűzet, a minden pillanatban változóan lobogó lángokat is. És persze a kandallók tökéletesen felmelegítik a levegőt is.

Mit kell tudni a kandallókról?

A kandallók egyik legfontosabb alkotó eleme a kandalló betét. Két fő típusa különböztethető meg, az egyik a légfűtéses, a másik pedig a vízteres.

Nézzük akkor a vízteres kandalló betéteket!

A vízteres kandallóknak számos típusa van, ezért elmondhatjuk, hogy szinte minden házba beépíthetőek. A kiválasztáskor először is, a kémény nagyságát, illetve vastagságát kell figyelembe venned.

Ezen kívül a vízteres kandalló betét kiválasztása előtt döntsd el azt is, hogy milyen tüzelőanyagot fogsz használni. Jó ha tudod, ugyanis, hogy minden egyes terméket meghatározott típusú tüzelő anyag használatára terveztek.

A vízteres kandalló betétek gyártásakor fontos szerepet kapott az alapanyag. Ezért ezeket a tűztereket olyan alapanyagokból készítik el, amelyek hosszú távon garantálják a magas hatásfokot. Tehát neked a lehető legkevesebb tüzelő anyagot kell megvásárolnod a kellemes, meleg levegő biztosításához.

Ezeknek a fűtőtesteknek van még egy nagy előnyük, ez pedig a design. Számos gyönyörű színű vízteres kandalló közül válogathatsz, így a legkülönbözőbb stílusú és mintájú padlóburkolóhoz illő terméket is könnyedén megtalálhatod.

A Facebook hirdetések utánunk jönnek a boltba!

A világ legnagyobb közösségi hálózata, vagyis a Facebook bejelentett egy új eszközt, ami a hirdetők munkáját segíti. Ez az eszköz pedig arra képes, hogy olyan reklámokat jelenít meg a felhasználók felületén, amelyek szorosan kapcsolódnak azokhoz a helyekhez, ahol már jártak. Vagyis, ha Ön tegnap járt egy gyorsétterem lánc üzletében, akkor nagy esély van rá, hogy még aznap olyan reklámokat fog kapni, amik ahhoz adott gyorsétteremhez kapcsolódnak.

1200px-facebook_new_logo_2015_svg.png

Jön a kérdés, hogy a Facebook honnan tudja, hogy én merre járok? A telefonunkon lévő alkalmazásban engedélyezni lehet, hogy a Facebook adatokat kapjon arról, hogy éppen hol is járunk. Ezt a funkciót természetesen ki is lehet kapcsolni. A cég állítása szerint több ezer cég számára lesz elérhető ez a hirdetői módszer. Gabriel Francis, a Facebook termékmarketing menedzsere azt nyilatkozta, hogy a vállalkozások mindig is vágytak arra, hogy jobban megérthessék a vásárlóikat és személyre szabottabb reklámokat tudjanak nekik biztosítani. Fontos a személyre szabás, mivel így lehet a legjobban növelni az adott bolt látogatottságát.

A cég hirdető rendszerét számos újság és techblog kezdte támadni a könnyen befolyásolható reklámok miatt. A Facebook nyilvánosságra hozta, hogy a tavalyi választások alatt, több mint 100.000 dollárnyi hirdetést adtak el, melyek olyan fiókokhoz kapcsolódtak, amiket valószínűleg Oroszországban hoztak létre. A hirdetések sebezhetőségének tényét az is alátámasztja, hogy a hirdetők olyan oldalakat is reklámozhatnak, ahol gyűlölet keltő anyagok vannak. Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója így nyilatkozott a problémáról: „Undorító és csalódást keltő, hogy ilyen hirdetések létezhetnek a platformunkon és mindent megteszünk a közeljövőben, hogy nullára csökkentsük ezeknek az eseteknek a számát!”. A napelemek fejlődése mellett, úgy látszik, hogy a nagyobb tech cégek is folyamatosan fejlesztik a termékeiket!

Reméljük, hogy beválnak ezek az új fejlesztések és a jövőben személyre szabottabb hirdetéseket kapunk majd, melyek megkönnyítik életünket. A gyűlöletet keltő oldalak reklámozása pedig egyértelműen el kell, hogy tűnjön a közeljövőben. A Facebook már dolgozik a megoldáson és talán még idén látunk is belőle valamit.

Néhány fontos információ az indukciós főzőlapokról

A főzés bizony a mindennapok része. Szinte mindenki naponta több alkalommal készít valamit. Lehet, hogy csupán egy kis forró vízre van szüksége valamilyen instant ital elkészítéséhez, de sokan vagyunk akik nagy örömet jelent a sütés főzés, viszont a rohanó világban bizony nagyon ritkán marad időnk arra, hogy ennek a hobbinknak éljünk, legtöbbször csak arra van időnk, hogy a mikróban melegítünk valamit. De szerencsére már erre a helyzetre is van megoldás, hiszen csak egy indukciós főzőlapra van szükségünk.

induktionskochplatte.jpg

Melyek az indukciós főzőlapok fő jellemzői?

Az indukciós főzőlapok kis méretűek, egyszerű a kialakításuk, mégis szépek és tökéletesen beilleszkednek a modern háztartások konyháiba. Használhatóak önállóan, vagy akár a gáztűzhely mellett is. A kialakításuk alapján beszerelhető és szabadon használható indukciós főzőlapok is vannak. Így akár a hétvégi házadba is magaddal viheted a főzőlapot is.

Praktikus előnyök?

Az indukciós főzőlapok legnagyobb előnye a gyorsaság. Ezekkel a termékekkel ugyanis a lehető legrövidebb idő alatt felmelegítheted az alapanyagokat. Néhány gombnyomással egyértelműen meghatározhatod a kívánt hőmérsékletet, így nem csak időt, hanem energiát is megtakaríthatsz. A legmodernebb készülékeken akár a főzés idejét is beállíthatod. Az indukciós főzőlapok használsz a takarításra sem lesz gondod, hiszen egy mozdulattal néhány másodperc alatt letörölgetheted. Ezen kívül már vásárolhatsz olyan indukciós főzőlapot is, amelyik gyerekzárral és edényfelismerővel is fel van szerelve.

Szeretném kipróbálni az indukciós főzőlapot. Melyiket válasszam?

A STEBA HK típusú termék kifejezetten a kísérletező kedvű szakácsoknak ajánlják. Erre az üveglapos főzőlapra ugyanis bármilyen edényt rátehetsz. A 10 eltérő teljesítményfokozat lehetővé teszi azt, hogy bármilyen ételt megfőzz. A percek alatt elkészülő rántotta mellett a hosszabb ideig főzhető ragukat is megfőzheted rajta. Természetesen hordozható is, így magaddal viheted a nyaralásra is.

Színes napelem! Ön szívesebben használná?

Sokan úgy tekintenek a napelemekre, mint hatalmas ronda panelekre, melyekkel nem szívesen „díszítik” otthonukat. Az ár mellett szinte mindig ez a másik nagy visszatartó erő, mivel rendkívül el tud ütni a lakás összképétől. Ha melegebb színekkel rendelkeznének a panelek, nem úgy, mint most (fekete, kék), akkor talán az építészek, városfejlesztők és az átlagemberek is jobban megfontolnák a használatukat. Szerencsére amerikai kutatók azon dolgoznak, hogy ez a probléma megszűnjön. Legutóbbi hírek szerint közelebb jutottak a megoldáshoz, mivel képesek voltak a napelem felületét zöldre „festeni”. Ha elterjedne ez a technológia, akkor talán sokkal több napelemet használnának az emberek, mivel egyszerűbb lenne elrejteni az eszközöket a fűben, háztetőkön és falakon.

solar-power-862602_640.jpg

A hír ezen a héten jelent meg az Applied Physics Letters-ben és sokkal közelebb kerültünk az egyedi kinézetű, de hatékony napelemekhez. A kutatást végző tudósok kifejlesztettek egy olyan módszert, mellyel a már meglévő és működő napelemek felületét bevonják nanomintázatú szilíciummal, mely aztán szétszórja a zöld fényt. A paneleket zöldnek látjuk a legtöbb szögből, azonban a hatékonyságából 10%-ot veszít a szétszórt zöld fény miatt. Felmerül a kérdés, hogy miért is csinálnának csökkentett hatékonyságú napelemeket? Verena Neder (a megjelent cikk főszerkesztője) szerint ez nem nagy ár azért, hogy gyönyörű és dizájnos napelemeket lehessen gyártani. Szerinte nem csak könnyű az új technológia alkalmazása, de széles körben elterjedtebbé tenné a paneleket, mivel sokkal jobban be lehetne építeni az épületek összképébe. A legtöbb kutató inkább a hatékonyságra és a költségek csökkentésére fókuszál, ha napelem fejlesztésekről van szó. Egy átlagos napelem, melyet az átlagember is megengedhet magának, a napfény 22%-át tudja átalakítani használható energiává. Már megtalálhatóak a piacon színes napelemek, azonban ezek a termékek sokkal rosszabb hatékonysággal bírnak, mint a jelenleg fejlesztés alatt álló panelek.

Albert Polman (a megjelent cikk társzerkesztője és a kutatás egyik résztvevője) szerint az új technológia egyszerű és könnyedén elterjedhet, így a tömeggyártás is elképzelhető. A jelenleg piacon lévő színes panelekkel ellentétben, a nanomintázat egyenletes színt eredményez, szinte mindegyik szögből, mivel úgy fejlesztették ki, hogy ne nagyon befolyásolja a betekintési szög a színt. A nanomintázatokat egymásra is lehet nyomni, ezzel több réteget létrehozva, így mindegyik réteg a spektrum más és más részeit tudja elnyelni, aminek következtében a hatékonyság akár 30%-nál is több lehet (ahogy már írtuk, a napsugarak jelenleg kb 22%-át tudják átalakítani energiává).

A kutatók következő célja az, hogy a kék és a piros színt is vissza tudják verni. Ha sikerül nekik, akkor a színskála bármely árnyalatában tudjuk majd csodálni a napelemeket. Reméljük, hamarosan sikerrel járnak és még jobban el fognak terjedni a napelemek a világon. A mai modern építésű lakásoknál már szinte kötelező valamilyen napelem használta, hogy az infra konvektorokat és az egyéb infrafűtést a lehető legkörnyezetbarátabb módon lássuk el energiával.

Ötletetek a tévé vásárláshoz

A kikapcsolódás fontos az éltünkben. Manapság már számos lehetőség közül válogathatunk. A mindennapos lazításban és a következő napra való feltöltődésben sokat segíthet a tv. Ma már rengeteg csatorna közül válogathatunk, így mindenki megtalálhatja az érdeklődési körének legjobban megfelelő műsort is, de ehhez mindannyiunknak szüksége van egy tv készülékre. És hogy mégis milyet vegyünk? Erre a kérdésre próbálunk meg válaszolni ebben a bejegyzésben.

teve.jpg

Néhány fontos dolog a tévé vásárlás előtt

Először is döntsd el azt, hogy hova szeretnéd tenni a tv-t. Ez a készülék méretei miatt is fontos. Általában a nappali bútorok egyik polcára, vagy egy tv állványra szokták tenni a készüléket, de akár a falra is szereltetheted, sőt vásárolhatsz - igaz nagyon drágán - ma már olyan tv készüléket is, amelyet ugyanúgy mint egy képet a falra is akaszthatsz. Szóval mindenképpen mérd fel a terepet. Ha ezzel megvagy akkor már tudod, hogy mekkora készülék fog elférni ott. A méreteknél fontos szerepe van még a kép átmérőjének is. Ha azt szeretnéd, hogy mindig magával ragadjon a látvány, akkor válaszd a lehető legnagyobb átmérőjű tv készüléket, ami elfér a kijelölt helyre. A látvány minőségét azonban befolyásolja az is, hogy milyen technológiájú tévéről van szó. LCD, LED, OLED, QANTUM tartozik a leggyakrabban használt technológiák közé.

A gyártás technológia szempontjából két fő csoportról beszélhetünk, az egyik az LCD LED, a másik pedig az OLED.

Az LCD LED készülékek olcsóbbak és akár több évtizeden keresztül is használhatóak, de nem nyújtanak olyan kellemes látványt, nem igazán élethűek a színek, mivel a folyadék kristályokat külső fényforrás világítja meg.

Az OLED technológiával készült tv készülékeken viszont fantasztikus képeket láthatsz, gyönyörűek a színek is, de ezek a készülékek drágák és viszonylag rövidebb ideig használhatóak.

A kép minőségéhez a felbontás is hozzá tartozik, a HD és a 4K típusú termékek közül választhattok, a ma kapható legnagyobb felbontásúak a 4K készülékek, de már úton van a 8k is köszönhetően a folyamatos fejlődésnek.

Ezen kívül ma már a legtöbb tv-be van beépített wifi és tartozik hozzá usb csatlakozó is, így összekapcsolhatod a számítógépeddel is.

Ha pedig 3D élményt szeretnéd élvezni, akkor a találhatsz olyan készüléket, amellyel ezt is lehet.

A legfontosabb tanács pedig az, hogy vásárlás előtt mindenképpen próbáld ki a tv-t.

Gamescom 2017

Először is mi az a Gamescom?

gamescom.jpg

A Gamescom egy 2009 óta évente megrendezett videojáték vásár és egyben bemutató Németországban, ami rengeteg játékfejlesztőnek kínál lehetőséget játékaik bemutatására, új bejelentésekre, valamint már bejelentett címek kipróbálására. Jelen cikkemben az idei (2017-es) Gamescomról kívánok egy kis összefoglalót bemutatni (Aki az idén megrendezett CES-re kíváncsi, erre parancsoljon).

Age of Empires: Definitive Edition, 2. és 3. rész újra kiadása, valamint Age of Empires 4 bejelentés

Bizony, a Microsoft nem volt szégyenlős, és lerántotta a leplet a sokak által kedvelt Age of empires széria új, immáron 4. részéről, valamint bejelentették, hogy az első rész újrafeldolgozása után (mely 2017. október 19-én várható) a 2. és a 3. részből is készítenek egy felújított változatot. Egyenlőre ezeket a címeket Windows store-ra jelentették be, de talán még van rá remény, hogy egyéb helyeket (Steam) is megjelenik.

Final Fantasy XV Windows Edition és pocket edition

A Square Enix legújabb FF játéka megérett egy PC-s kiadásra, mely amellett, hogy 4k-s textúrákkal és csiszoltabb grafikával jelenik meg, tartalmazni fogja az eddig megjelent kiegészítőket is. Valamint bejelentették a Final Fantasy XV Pocket Edition-t, mely egy mobil játék lesz az FF XV univerzuma alapján.

Anno 1800 bejelentés

A stratégia kedvelőknek egy újabb jó hír, az Anno 1800-at bejelentette az Ubisoft, mely az ipari forradalomban fog játszódni. Megjelenést valamikor a tervek szerint 2018. december körülre tervezik.

Blizzard háztáj

A Blizzard sem tétlenkedett, több neves Youtubert, Overwatch, valamint Heroes of the Storm játékost is meghívtak 1-1 meccs erejéig, valamint több érdekességgel is szolgáltak. Az Overwatchnál Mei kapott egy háttértörténetes videót, Heroes of the Storm terén pedig bejelentették a rajongók által régóta várt Warcraft karaktert, Kel’thuzad-ot, valamint hozzá illő, menő skineket Jainához, Sonyahoz és Zagarához. WoW terén pedig a Legion 7.3-as frissítését szellőztették meg.

PlayerUnknown's Battlegrounds

Sokaknak nem kell valószínűleg bemutatni ezt a remek kis multis lövöldét, mely még mindig Early Access cím, de már most több millióan játszanak vele. Ehhez is érkezett bejelentés, miszerint jönnek a magas épületeket is tartalmazó pályák, valamint a sivatagos pályák is.

Assassin's Creed Origins

Egy új gameplay trailer érkezett az Assassin's Creed Origins-hez is, melyből kiderül, hogy Egyiptom trónjáért Kleopátra, az ifjú XIII. Ptolemaiosz, illetve egy titokzatos szervezet is küzdeni fog, valamit Julius Caesar, és az ő római katonái is igyekeznek majd megnehezíteni az életünket.

Ace Combat 7

A repülős játékok szerelmeseinek jó hír lehet az Ace Combat 7 bejelentése. A játék egy könnyen játszható, de realisztikus repülő szimulátornak ígérkezik.

Need for Speed Payback

A legújabb Need for Speed részről is jött egy brutálisan szép látvánnyal rendelkező trailert, reméljük, hogy maga a játék végre tényleg jó is lesz, nem csak szép.

Dragon Ball FighterZ

A legújabb Dragon Ball játékhoz is folyamatosan érkeznek az újabb és újabb hírek, most épp az Androidokat mutatták be, akik csatlakozni fognak a már bejelentett harcosok sorába.

Egyéb bejelentések, trailerek:

  • Megérkezett a Shenmue III első trailere
  • 45 percnyi Star Citizen videó, melyből megtudtuk: jó lesz ez
  • Egy kis Biomutant gameplay
  • Gwent egyjátékos kampány bejelentés és bemutató
  • Monster Hunter World 14 perces gameplay trainer
  • Gran Turismo Sport gyönyörű trailere
  • Star Wars Battlefront 2 űrhajós csata játékmenet videó
  • 11 perc a Dishonored: Death of the Outsider új hősével
  • Kipróbálható volt a Wolfenstein II: The New Colossus, mely ígéretesnek ígérkezik
  • a Super Mario Odyssey tarolt, több díjat is hazavihettek