Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Hogyan forrasszunk? – Ismerje meg a forrasztás rejtelmeit

2016. november 30. -

A forrasztás nem más, mint két fém összekötése, úgy, hogy közben nem olvad meg az alapanyag. Az összekötéshez forraszanyagot használunk, amiről majd a későbbiekben esik szó. Ennek a technikának a nagy előnye, hogy nem változik meg az alkatrészek alakja. Ebben a kis írásban leírom, hogy, hogyan érdemes forrasztani, illetve tippeket, és érdekes információkat is megosztok.

Érdekes információk a forrasztásról és eszközeiről

A forrasztást szakértők szerint már 5000 éve is alkalmazták Mezopotámiában elsődlegesen fegyverek és ékszerek készítéséhez. Ez alatt a rengeteg év alatt folyamatosan fejlődött a technika, és szerencsére ma már sokkal egyszerűbb dolgunk van, ha forrasztani szeretnénk.

A forrasztást sok helyen alkalmazzák, ebből a legelterjedtebbek az elektronika és a fémipar.  Az elektronikában főleg a nyomtatott áramkörökhöz illesztenek vezetékeket és chipeket. A fémiparban a konzervdobozok illesztéseit oldják meg ezzel a technikával.

Először leírom a forrasztásnál alkalmazott eszközöket, anyagokat és jellemzésüket, majd áttérünk a tényleges forrasztásra.

Forraszanyag

A forraszanyag talán a legfontosabb pontja a forrasztásnak, mivel, ha nem megfelelő anyaggal dolgozunk, akkor lehet, hogy nem is fog működni a nyomtatott áramkörünk, vagy egyszerűen szétesik a konzervdobozunk. Nagyon fontos, hogy a forraszanyag tiszta legyen, ne kerüljön rá nem fémes szerkezet, és alacsonyabb legyen az olvadáspontja, mint az alapanyagnak. Általában két féle forraszt különböztetünk meg, a lágy-és, a keményforraszt. A lágyforraszokhoz tartozik az ón, bizmut, kadmium, cink és ezek ötvözetei. Keményforraszokhoz soroljuk az ezüstöt, aranyat, rezet és ezek ötvözeteit. Ezek a legelterjedtebb forraszanyagok, melyek el tudják látni a rájuk bízott feladatot.

forraszanyag.jpg

Forrasztópáka

Hogy megolvasszuk a forraszanyagot, és össze tudjuk kötni a két alapanyagunkat, hőforrásra van szükségünk. Jelenleg a legelterjedtebb hőforrás az elektromos forrasztópáka, melynek a fejében elhelyezett ellenállásfűtéssel történik a hevítése. A nem elektromos megoldás pedig egy nyéllel ellátott réztömb, melyet lángon felhevítünk, és így a fejben összegyűlt hővel, meg tudjuk olvasztani a forraszanyagunkat. Ezeket az eszközöket, csak a lágyforrasztásnál lehet alkalmazni, mivel nem elegendő a hőforrás a keményebb forraszanyagok megolvasztásához. Ha mobilisabb megoldást szeretnénk választani, akkor lehetőségünk van még gáz forrasztópáka vásárlására is. Nagy előnye, hogy szabadon mozgatható, nincs hozzákötve semmihez. Általában olyan helyeken használjuk, ahol nem lehetséges az áramhasználat, vagy kevés a hely.

 forrasztopaka.jpg

A hegesztésnél alacsonyabb, de a lágyforrasztásnál magasabb hőmérsékletet igényel a keményforraszok megolvasztása, így ezekhez forrasztópisztolyt szoktunk alkalmazni.

Szivacs

Szivacsot is szoktak még alkalmazni a tisztítás végett. A szivaccsal letörölhetjük a pákahegyre ragadt és elégett forraszanyagot. Fontos elem, amely szükséges a minőségi és tiszta forrasztásért.

szivacs.JPG

Forrasztóállomás

Nem írtam még a forrasztóállomásról, amely magába foglalja a forrasztópákát, szivacsot, pákatartót és az állomást is. Az állomással tudjuk szabályozni a pákahegy hőmérsékletét (a hőmérséklet szabályozás nem minden állomásnál lehetséges). Sokkal költséghatékonyabb és egyszerűbb megoldás megvásárolni a komplett forrasztóállomást, mint külön-külön a hozzávalókat.

forrasztoallomas.jpeg

Hol szerezzük be a forrasztáshoz szükséges eszközöket?

Én a forrasztastechnologia.hu –t javaslom az eszközök beszerzésére, mivel hatalmas kínálat érhető el kedvező áron. Eddig mindig megtaláltam, amit kerestem. Kezdőknek én a Weller forrasztóállomásokat ajánlom, mivel megbízhatók, gyorsan melegednek és minden megvan rajtuk ami egy kezdőnek kellhet, de akár még tapasztaltabbak is nyugodtan használhatják. Ha már rendelkezünk állomással, és csak egy pákát szeretnénk, akkor pedig a Weller forrasztópákákat ajánlom. Megbízható, nem kopik és gyorsan melegszik.

Már csak a forraszanyagot kell megvásárolnunk, ami a mi esetünkben ónból készült huzal lesz. Nyák forrasztáshoz tökéletes.

Miután beszereztük a hozzávalókat, jöhet az izgalmasabb rész, a forrasztás.

Kezdjünk el forrasztani!

A legfontosabb mindig a biztonság, és mivel több, mint 200°C fok lesz a „kezünkben”, a gyúlékony anyagokat, gyermekünket, állatunkat távolabb kell tudnunk. Ha minden veszély elhárult, van áramunk, szeretteink biztonságos távolban, akkor kezdhetjük is.

Először is kapcsoljuk be a forrasztóállomást és várjuk meg, amíg felmelegszik a pákahegy. Egyes típusú forrasztóállomásoknál kijelző mutatja a hőmérsékletet, ha nem ilyen szerkezetünk van, akkor érintsük hozzá a forraszanyagunkat a pákahegyhez, és ha az azonnal megolvad, akkor a hőmérséklet is megfelelő. Ha koszos lenne a hegy, akkor tisztítsuk meg a szivaccsal. Mivel minden elő van készítve, a hőmérséklet megfelelő, a pákahegy tiszta, a forraszanyag (esetünkben ón) a kezünkben, a nyomtatott áramkör az asztalon (jobb esetben egy tartóban) és a rögzítendő chip pedig a nyák megfelelő nyílásaiba helyezve.

forrasztas2.jpg

Lehet, hogy bonyolultnak tűnik a forrasztás, pedig pofon egyszerű. Csak annyi a dolgunk, hogy először a forrasztópáka végét hozzá érintjük a nyák és a forrasztandó chip találkozásához, majd odaérintjük a forraszanyagunk végét, így megolvasztjuk a forraszanyagot, és miután elhúzzuk a hegyet, az ráfolyik a nyákra, odakötve a chip lábát. Ismételjük meg ugyan ezt a folyamatot, csak most a másik lábon. Készen is vagyunk, most már csak le kell csípnünk a maradék lábat, és folytathatjuk is a forrasztást a többi összetevő odaillesztésével. Ugye, hogy nem is volt olyan nehéz?

forrasztas1.jpg

Remélem tudtam segíteni Önnek, ezzel a kis írással, és könnyebbé tenni (vagy egyszerűbbé tenni az indulást), ezt a hihetetlenül élvezetes, izgalmas és hasznos hobbit (ha jól csináljuk, akár munkát is).

Black Friday

Black Friday napján óriási akár 90%-os kedvezményekkel és más meglepetésekkel készül megannyi áruház. Sőt ilyenkor még az ingyenes házhozszállítással is kecsegtetik a vásárlókat! Több helyen az akciók mellett még egyéb sorsolásokkal és különböző szerencsejátékokkal is csalogatják a nagyközönséget. Legyél Te az egyik szerencsés nyertes, aki visszanyeri vásárlása teljes összegét! Nincs még meg a gyerek karácsonyi ajándéka? Szeretnéd meglepni szeretteidet valamilyen műszaki cikkel? Esetleg a párod kedvenc parfűmét vennéd meg kedvezményesen. Vagy csak saját magadnak szeretnél örömöt okozni egy új telefonnal vagy táblagéppel. Szerezd be az ajándékokat kedvezményesen már most Mikulásra és Karácsonyra akár az egész család részére!

black_friday.jpg

Mi is az a Black Friday?

A Black Friday vagy magyarul Fekete Péntek kifejezés az Egyesül Államokból azon belül is Philadelphiából indult még 1966-ban. A hálaadást követő pénteki napot nevezték el így, amikor a hatalmas autós és gyalogos forgalm miatt rengeteg volt a baleset és hatalmas volt a forgalmi dugó. Később a Black Friday fogalma átalakult, már nem a hálaadást követő nagy forgalom jelzőjeként, hanem a kereskedők kezdték el használni akik az üzletekbe betérő vásárlókat hatalmas kedvezményekkel várták.

Mára a Fekete Péntek egybeforrt a karácsonyi bevásárlás hivatalos kezdetévé. Ilyenkor sok üzlet akár 24 órás nyitvatartással és óriási kedvezményekkel várja a temérdek vásárlót. 2016-ban a Black Friday november 18-án és november 25-én lesz megtartva.

Hol vásároljak black friday alkalmával?

Szinte nincs olyan webáruház aki erre a napra ne hirdetne akciót, viszont ha nem tudsz eligazodni a tömérdek lehetőség között, akkor felkeresheted a BlackFriday.hu weboldalt, ahol összegyűjtötték számodra a legkedvezményesebb és legnépszerűbb ajánlatokat.

Villanypásztorok vadkárelhárításhoz

A testi épségünk mellett az értékeink védelme érdekében is rengeteget teszünk. Szerencsére egyre több lehetőség közül válogathatunk. Vásárolhatunk különböző típusú páncélszekrényeket, felszereltethetünk kamerákat illetve riasztó berendezéseket is a házunkra, rácsokat rakhatunk az ablakokra, vagy az ajtókra is. De választhatjuk az elektromos kerítéseket is.

villanypasztor.jpg

Miért jó a villanypásztor kerítés?

A villanypásztor kerítés egy áram ütéssel ijeszti meg és tartja távol a betolakodó állatokat. Környezetbarát elven működik, hiszen semmilyen károsodást sem okoz az élőlényeknek. Bárhova kiépíthető, mivel napelemmel is üzemeltethető.

Hol van szükség villanypásztorokra?

A villanypásztorok legnagyobb szerepet a vadkárelhárítás területén töltik be. Az elektromos kerítéssel akár több hektárnyi mezőgazdasági termőföld növényeitől is távol tarthatóak a kistestű nyulak, de akár a több száz kg-os vaddisznók is.

Ha kertes házban él, akkor is nagy hasznát veheti a villanypásztoroknak. Ilyenkor ugyanis a csirkéktől és a család négylábú kedvenceitől a kutyáktól és a macskáktól kell megóvni a veteményes kertet és a kisebb virágokat is.

Az elektromos kerítés kiépítését akkor is javasoljuk, ha ön cégtulajdonos. A villanypásztorok ugyanis megakadályozzák azt, hogy a rablók a vállalkozás területére jussanak be. De az elektromos kerítések meg is óvhatják a vadállatokat, ezért szinte minden állatkertben, illetve az erdők elkerítésekor is találkozhatunk vele.

Mire figyeljen a villanypásztorok elhelyezésekor?

A villanypásztorok telepítésénél szerencsés helyzetben van. Nincs szükség ugyanis semmilyen szakértelemre, egy kis kézügyességgel akár önállóan is megoldhatja. Ha nagyobb több hektáros területet szeretne elkeríteni, akkor azért számítson arra, hogy szüksége lesz segítségre és autóra is. Az alkotó elemek elhelyezésekor pedig nagyon fontos szerepe van a földelésnek, mivel a hagyományos kerítésekkel ellentétben a villanypásztorok ki is éghetnek.

Lézeres szemölcseltávolítás

A bőrünk egészségéért naponta, nagyon sokat teszünk. Tisztítjuk, ápoljuk és hidratáljuk, de akármilyen figyelmesen is gondoskodunk róla, mégis tapasztalhatunk számos kellemetlen elváltozást. Megsérülhet, elszíneződhet, de megjelenhetnek különböző típusú anyajegyek, hegek és szemölcsök is a testfelületünkön. De nem kell aggódnunk, mert az ilyen bőrbetegségek kezelésére is számos megoldás van. Egyik ilyen módszer a lézeres szemölcs eltávolítás.

 orvos.jpg

Mire számíthat, ha a lézeres szemölcseltávolítást választja?

Készüljön fel arra, hogy a lézeres beavatkozás gyors. A kisebb szemölcsök esetén néhány, olykor két három perc alatt is elvégezhető, míg nagyobb terület kezelése is legfeljebb fél óráig tarthat. De részt kell vennie a beavatkozást követő kontroll vizsgálatokra is. A lézeres kezelés további előnye a fájdalommentesség. Ha önnek a teste külső felületén keletkezett elváltozások kezelésére van szüksége, akkor előfordulhat, hogy érzéstelenítés nélkül végzik el a beavatkozást. Ha a szemölcs mélyebb nyúlványai okoznak problémát, akkor a lézeres eltávolítás helyi érzéstelenítéssel is történhet. Jó ha tudja azt is, hogy a sebészeti beavatkozásokkal szemben ezzel a modern eljárással elkerülheti a varrással és a varratszedéssel együtt járó kellemetlenségeket is és a kezelt testfelület viszonylag rövid idő alatt regenerálódik.

Mi történik a beavatkozás után?

Az érzéstelenítő hatása néhány órán belül megszűnik, így egy feszítő , enyhe fájdalom érzet léphet fel, amelyet a megszokott csillapítóval csökkenthet. A lézerrel eltávolított szemölcs helyéről pedig egy ideig hiányozhat a bőrfelület is, ezért fontos, hogy mindig tartson rajta kötést. Mivel a kezelt testfelületen fenn áll a fertőzés veszélye is, ezért nem szabad elfeledkeznie a kontroll vizsgálatokról sem. Ekkor ugyanis a kezelő orvosa megszüntetheti a további súlyos szövődményekhez vezető tüneteket.

Szalamander a konyhába

Gasztronómiát szokták más szóval konyhaművészetnek is nevezni. A számos jellegzetes ízű, és színű hozzávaló, a kreatív tálalás és az ételek elkészítéséhez használt konyhafelszerelések például a kombi párolók, grill és szalamander sütők miatt is lett méltó erre az elnevezésre.

sa936.jpg

Miért vegyen Ön is szalamander sütőt a konyhájába?

A szalamander sütővel nagyon sokféle étel készíthető el, ezért nagy hasznát veheti függetlenül attól, hogy milyen vendéglátó ipari helyiséget szeretne nyitni. A látvány pékségekben, cukrászdákban, gyümölcsöket grillezhet, vagy éppen melegszendvicseket is készíthet, a gyorséttermekben akár pizzát süthet, az elegáns vendéglőkben pedig halakat és egyéb húsféleségeket is kérgesíthet, vagy akár a kész ételeket is melegen tarthatja szalamander sütővel.

Mire figyeljen ha szalamander sütőt vásárol?

Fontos szerepe van konyhafelszerelés méreteinek, ezért a vásárlás előtt mindenképpen döntse el, hogy mekkora mennyiségű ételt szeretne a szalamander sütőben elkészíteni. Ha csupán néhány adagra van szüksége, akkor érdemes a kisebb méretű, egy tálcás asztalra helyezhető, vagy falra szerelhető szalamander sütőt megvásárolnia. Ha rendszeresen, nagy mennyiségű ételt szeretne sütni, akkor célszerű a nagyobb, több tálcával felszerelt konyhafelszerelések közül választania. A szalamander sütő vásárlásakor jusson eszébe az üzemeltetés is. A legtöbb ilyen konyhafelszerelés gázzal, vagy elektromos árammal működik. Ha környezetbarát megoldásokat keresi és fontosnak tartja az egyenletes hő kibocsátást, akkor önnek az elektromos árammal működő szalamander sütőt ajánljuk. Persze a tartós használat is nagyon lényeges. Ha ön is a hosszú ideig, tökéletesen működő konyhafelszerelésre vágyik, akkor a rozsdamentes alapanyagból készült, zsír és morzsa fogó tepsivel felszerelt szalamander sütőket keresse.

Ultrahangos párásító a száraz levegő ellen

Az életünk egyik alapfeltétele a levegő. Az egészségi állapotunk mellett a lakásunk falai, nyílászárói, és számos értéktárgyunk állapotának megőrzésében is lényeges szerepe van a levegő minőségének. A magas páratartalom miatt megjelenhet a penész, a túlságosan száraz levegő pedig komoly betegségeket is okozhat.

parasito.jpg

Miről vehetjük észre, ha otthonunkban túlságosan száraz a levegő?

A száraz levegő számos kellemetlen testi érzetet okozhat. Ha a te orrod is gyakran dugul el, vagy talán köhögsz, esetleg a bőröd is viszket, akkor biztos, hogy probléma van a levegő páratartalmával. De a fűtőrendszer, is okozhatja a levegő szárazságát. Különösen a panel épületek távhővel melegített lakásaiban tapasztalhatjuk meg ezt.

Mit tehetünk ha otthonunkban túlságosan száraz a levegő?

Az egyik legegyszerűbb megoldás, az ha egy edénybe vizet teszünk és a fűtőtestre rakjuk, de a szoba növények is sokat javíthatnak a levegő páratartalmán. Azonban gyakran előfordul az is, hogy ezekkel a módszerekkel nem sikerül kialakítani a levegő ideális pára tartalmát. Ekkor érdemes beszerezni az ultrahangos párásító készüléket.

Mire figyelj, ha ultrahangos párásító készüléket vásárolsz?

A minőségre, ha lehet, akkor Európában gyártott ultrahangos párásító mellett, dönts, hiszen ezek a cégek garantálják a hosszú távú használatot. A kezelhetőségre. Lényeges, hogy egyszerűen csupán néhány gombnyomással ki és bekapcsolható, önmagát rendszeresen tisztító készüléket válassz, így a megszokott tempóban végezheted a mindennapos feladataidat is. A működésre. Fontos, hogy az ultrahangos párásítód cseppmentesen és észrevétlenül, minimális zaj keltésével működjön, így ugyanis akkor is használhatod, amikor pihensz és biztos lehetsz abban is, hogy a víz nem károsítja meg a parkettádat. A funkciókra. Válassz olyan ultrahangos párásítót, amelyik nem csak a száraz levegőt szüntetni meg, hanem a inhalálásra is alkalmas, így a légúti megbetegedések tüneteinek kezelésében is segíthet.

Dagasztógép akár otthonra is

A kenyér az alapvető élelmiszerek közé tartozik, szinte mindenki naponta fogyasztja, de amikor belépünk a pékségbe, akkor számos más édes és sós sütemény is könnyen elcsábíthat bennünket. A kellemes illatok hatására lehet, hogy néhányan elgondolkodunk azon, hogy ezeket a tészta ételeket hogyan is készítik el, és kedvet kapunk ahhoz, hogy otthon mi is péksüteményeket süssünk.

Mi mindenre van szükség a kedvenc péksüteményeink elkészítéséhez?

Lássuk először a tésztához szükséges hozzávalókat. Lisztre, tojásra és élesztőre valamint tejre, vagy vízre minden kelt tészta elkészítéséhez szükség van. Emellett ízesíthetjük is a kalácsot. Csinálhatjuk édesen, vagy akár használhatunk fűszereket is. Ne feledkezzünk meg a konyhafelszerelésekről, a mérlegről, tálakról és a tepsiről sem. A kiváló eredmény elérése érdekében pedig szükségünk lesz a dagasztógépre is.

Dagasztógépre miért?

Sokan azt hiszik, hogy a kelt tészta készítés nagyon egyszerű, hiszen csak az élesztőt kell a cukrozott vízben vagy tejben felfuttatni, utána pedig a liszttel, a tojással és az ízesítőkkel gyorsan összegyúrni.

A tökéletes kelt tészta összeállításához azonban rendkívüli figyelemre van szükség. Nagyon fontos, hogy szoba hőmérsékletű legyen minden hozzávaló, ezért korán elő kell készíteni minden alapanyagot sőt még a konyhafelszereléseket is, de a kezünkre is figyelni kell, a legjobb ha mindig langyos a kezünk. Nem is beszélve a gyúrás pontos idejéről. Szóval lássuk be, ha önállóan dolgozunk, akkor egy pillanat alatt tönkre mehet a tésztánk. De van megoldás, hiszen aki dagasztógépet használ egyszerűen nem hibázhat. Nekünk csupán annyi a dolgunk, hogy a hozzávalókat a tálba tegyük és bekapcsoljuk a gépet.

Milyen a jó dagasztógép?

Kiváló minőségű, rozsdamentes alapanyagokból készül, így képes akár több éven keresztül is, számos alkalommal összedolgozni a kedvenc süteményeink tésztáját. Egyszerűen és gyorsan összerakható, csupán néhány jól elkülöníthető alkatrészből áll. Néhány gombnyomást követően, automatikusan működik, így nekünk csak a receptben leírt mennyiségű hozzávalókat kell a tálba rakni. Energiatakarékos továbbá könnyen tisztítható.

Érdemes-e használt nagykonyhai gépeket vásárolni?


Egy ipari konyhában a főzés felskálázódik, a mennyiségek nagyságrendekkel növekednek a hagyományos otthoni sütés-főzéshez képest. Azok az eszközök amelyeket fellhasználnak az ételek elkészítéséhez, melegen tartásához és egyéb műveletekhez, sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint a háztartási kistestvéreik. Jogos elvárás tehát ezekkel az eszközökkel szemben, hogy kifogástalan minőségűek legyenk, strapabíróak és hatékonyan végezzék el a feladatuk hosszú időn keresztül.

canteen_kitchen.jpgAz ilyen elvárásoknak megfelelő termékek kapacitása is sokkal nagyobb, és előállításukhoz is sokkal több tervezés és alapanyagszükséges, ennek megfelelően az árképzésük is sokkal magasabb kategóriába esik, sok esetben több százezer forintokról beszélünk. Joggal merülhet fel az igény és a kérdés, hogy vajon kedvezményes árakon hozzá lehet-e jutni ezekhez a berendezésekhez. Az egyik lehetőség, hogy az olcsóbb márkákra esik a választunk, a másik pedig az, hogy a jó minőségű használt darabok között válogatunk.

Fontos figyelembe venni azt. hogy egy használt, de sokkal jobb anyagokból és sokkal jobban összeépített szerkezet sokkal jobban is teljesít és adott esetben sokkal tovább is bírja, mint egy gyengébb minőségű új vetélytársa.

Más kérdés viszont a garancia, az új termékeket meghibásodás esetén a forgalmazó / gyártó köteles visszavenni, míg a használtak esetében erre nem mindig van lehetőség. A szervizeltetés díjában is számottevő eltérések lehetnek. Éppen ezen érvek miatt fontos, hogy ha használt nagykonyhai gépek mellett döntünk, akkor azt megbízható helyről szerezzük be és érdeklődjünk a gépek előéletéről, műszaki állapotáról és a szervizelési lehetőségekről. A nagyobb, régen as piacon levő nagykonyhai berendezésekkel foglalkozó cégek valószínűleg jó választás lesz minden célra vásárolt ipari főzőkhöz, sütőkhöz, dagasztógépekhez stb.

Az otthoni klíma karbantartása

A közérzetünk és a teljesítményünk javítása érdekében folyamatosan számos dolgot teszünk meg. Hangsúlyos szerepet kap a táplálkozás, a külső megjelenés és az ideális környezet kialakítása vagy éppen a tudás bővítése is. Ugyanakkor mindig gondolunk az életünk legalapvetőbb feltételére is. Ez pedig nem más, mint a kellemes hőmérsékletű levegő. Az ideális hőmérséklet hazánkban az év mintegy negyed részében kizárólag a rendszeresen karban tartott, előírásoknak megfelelően használt klíma berendezésekkel teremthető meg.

klima.jpg

Miért van szükség a klíma berendezések karbantartására?

A klíma karbantartás hozzájárulhat a bőr és a légúti megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez. A berendezések a működésük során elszennyeződnek, és kiváló életteret biztosítanak a különböző baktériumoknak, gombáknak, amelyek az üzemelés ideje alatt vissza kerülhetnek a légtérbe és komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. De a káros anyagokat érdemes anyagi okok miatt is eltávolítani. Kizárólag a tiszta klímaberendezések képesek a feltüntetett energiamennyiség fogyasztásával, kiszámíthatóan működni.

Mire figyeljünk a klíma karbantartási munkálatok végrehajtásakor?

A klíma karbantartás feladatainál fontos, hogy mindig tartsuk be a készüléket gyártó cég ajánlásait. A gyártók ugyanis különböző mérések után határozzák meg a működés ideális feltételeit. Ezek az előírások általában tartalmazzák a karbantartási munkálatok idejét, de utalhatnak a feladatok végrehajtása során használható vegyi anyagokra is. Ha megszegjük az előírásokat, akkor pedig elveszíthetjük a garancia érvényesítési jogunkat is. A klíma karbantartásához célszerű mindig szakértő partnert hívni. A legjobb az, ha a készüléket beszerelő vállalkozásra bízzuk ezt a feladatot, így ugyanis mindig biztosak lehetünk a további hatékony működésben és szükség esetén a jótállást is azonnal érvényesíthetjük. Előfordulhat, hogy bizonyos alkatrészeket ki kell cserélni.

Névjegykártya nyomtatás szakszerűen

Az első névjegykártyákat Európában néhány évszázaddal ezelőtt nyomtatták. Ma már egyre szélesebb körben használják. Biztosak lehetünk abban, hogy az életünk során előbb - utóbb mindannyiunknak szüksége lesz erre a néhány személyes adatot és a legfontosabb elérhetőségeket tartalmazó azonosító kártyára.

Hogyan készítsünk kiváló névjegykártyát?

Mindenek előtt döntsük el azt, hogy milyen célra szeretnénk használni ezt az azonosítót. Nem mindegy ugyanis, hogy egy vállalkozás képviselőjeként, vagy magánszemélyként szeretnénk-e magunkról adatokat közölni. Ezután következhet a névjegykártya készítés első lépése a tervezés. Tervezhetünk egyszerűbb csupán betűket és számokat tartalmazó, két színű dokumentumokat is, de kreatívak is lehetünk, így kisebb képeket és ábrákat, vagy a cég logóját is rányomathatjuk a kártyára. Bármilyen színt használhatunk, akármilyen formát rajzolhatunk, a kreativitásunknak semmi sem szabhat határt, a kiváló látvány érdekében csupán a kártya méreteire kell figyelnünk. Fontos, hogy az elfogadott szabványoknak megfelelő azonosítókat készíttessünk.

A tervezést követő lépés a névjegykártya nyomtatása. Ezt a feladatot olyan a nyomatok készítésére szakosodott vállalkozásra célszerű bízni, amely rendelkezik a különböző típusú és vastagságú papírok nyomtatásához szükséges gépekkel, valamint az egyes alapanyagokból egy – egy álló és fekvő mintát is elkészít, így a sokszorosítás előtt láthatjuk a különböző típusú névjegykártyákat és kiválaszthatjuk a nekünk legjobban tetszőt.

A névjegykártya nyomtatás után...

Fontos, hogy a névjegykártya mindig gyűrődésektől és szennyeződésektől mentes legyen, amire már a kivitelezés, a méretre vágás és a tárolás során is figyelni kell. Vannak bizonyos, a névjegykártya nyomtatást kiegészítő tevékenységek ilyen az átlátszó, műanyag lapok felhelyezése, amelyek lehetővé teszik a megfelelő tárolást. Azonban ha ragaszkodunk a papír alapú dokumentumunkhoz, akkor törekedjünk arra, hogy mindig a szabványnak megfelelő névjegykártya tartóban őrizzük, így biztosak lehetünk abban, hogy kifogástalan minőségű dokumentumot adunk át.