Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Hogyan segít rajtunk a mesterséges intelligencia?

2018. március 05. -

Manapság sokat hallunk a mesterséges intelligenciáról, és arról, hogy vajon hol és hova is tart ez az egész folyamat, hova fejlődünk még, nem lesz-e valamilyen Sci-fibe illő rossz vége ennek az egésznek? Erre most mi sem tudjuk még a választ, azt viszont igen, hogy nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy azt a sok ellenző gondolja. Rengeteg olyan terület van, amin már most sokat segített, vagy a jövőben sokat fog segíteni az MI.

Milyen területeken segít vagy segíthet a mesterséges intelligencia?

artificial-intelligence.jpg

Kezdjük egy manapság igencsak fontos kérdéssel, az élelmiszerhiány elleni küzdelemmel. Ebben nagy segítségünkre lehet az okos mezőgazdaság, ami már manapság is igen fejlett eszközöket használ. A robotok például képesek okosan kiirtani a gyomot, vagyis úgy, hogy magába a termelt növénybe ne essen kár. Ezen kívül a talaj elemzését, a megfelelő hőmérsékleti és egyéb időjárási viszonyok biztosítását, az esetleges betegségek és kártevők felismerését is rájuk lehet bízni, sőt, már létezik olyan rendszer is, ami képes kidolgozni és alkalmazni a legmegfelelőbb és legoptimálisabb ültetési, gondozási és aratási stratégiákat. Ezenkívül prediktív jelleggel rengeteg mindent meg lehet jósolni egy mesterséges intelligenciával, mint pl. a várható időjárást, betegségeket, vagy meg lehet becsülni a várható termésátlagot.

Ezzel el is érkeztünk egy új területre, a klímaváltozás követéséhez. Míg manapság annyira sok adat és változó van, hogy sem emberi sem gépi aggyal nem lehet könnyen pontos tendenciákat levonni, addig egy gépi tanuláson alapuló rendszer pontosan ezt szereti. Minél több az adat, annál könnyebben és jobban képes betanulni a mintákat, és ezek alapján egy klímamodellt felállítani, aminek segítségével képes kiszúrni olyan időjárási anomáliákat és potenciálisan veszélyt jelentő jelenségeket, amiket eddig nem, vagy csak nagyon lassan tudunk volna felismerni és előre jelezni.

Másik nagy terület a gépjárművek és a közlekedés javítása, valamint okos városok üzemeltetése. A káros anyag kibocsájtás ma is sok gondot okoz, aminek egy részét már azzal el lehetne kerülni, ha optimalizálva lenne a közlekedés, az önvezető autók elterjednének, és képesek lennének az ideális útvonalon ideális sebességgel haladni, és ne a dugóba álljanak, miközben fogy a benzin a semmiért (ez természetesen a nem önvezetős autókra is igaz). A mesterséges intelligencia segíthet olyan útvonalat keresni, amin a leggyorsabban és a legkevesebb benzin fogyasztással elérhetünk a célunkhoz, segít elkerülni a dugókat, egy okos városban akár optimalizálhatja a közlekedési lámpákat, elterelheti a forgalmat, ha arra van szükség, esetleg megoldhatja, hogy egy autóban több olyan ember utazzon, akik ugyan arra mennek. Ezen kívül már csak az önvezető autóknak is több egyéb haszna is lesz, például már azok is fognak tudni autót használni, akik eddig nem voltak rá képesek (túl idős vagy épp túl fiatal emberek, mozgássérültek, stb.).

Ezen felül az okos város további előnyei a közlekedés javításán kívül, hogy csökkentheti a bűnözést, segíthet azonosítani és elkapni a bűnözőket, segíthet a mindennapok és a város tervezésében az időjárási és egyéb viszonyokhoz alkalmazkodva, optimalizálhatja az energia- és vízfogyasztást, stb..

A mesterséges intelligencia tehát nem feltétlenül az ellenségünk, sok mindent adhat az emberiségnek, ha jól és okosan használjuk fel.

Előző bejegyzésünkben az utángyártott tintapatronokról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr7413716614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása