Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Milyen lehetőségeink vannak hordozható gépünk gyorsabbá tételére?

2017. december 19. -

Sokan használunk laptopot akár munkához, akár kikapcsolódásra, játékra, vagy épp tanuláshoz, hiszen ezek az eszközök sok mindenre képesek. Hordozható, kompakt, és többnyire képes ugyan azokra a dolgokra, mint az asztali társai. Azonban van 1 pont, amit kicsit nehézkesebb lehet megoldani, ez pedig a bővítés. Ha már úgy érezzük, nem elég a gépünk teljesítménye, egy asztali gépnél sokszor egyszerűbb dolgunk van, mint a laptopoknál, ám azért itt is vannak bőven olyan területek, ahol nincs kizárva a fejlesztés, így esetleg elkerülhetjük, hogy új laptopot kelljen vásároljunk a sebesség növeléséhez.

laptop.png

De mit is kell, vagy lehetséges cserélni?

Az első, és legfontosabb, hogy nézzük meg valamilyen szoftverrel, hogy mi a gépünk leggyengébb pontja, hiszen ez határozza meg a teljesítményét. Lehet például akár milyen jó processzorunk a gépben, ha kevés a memória vagy lassú a merevlemez, akkor megette a fene az egészet. Ezek mellett azt is érdemes átgondolni, hogy mire akarjuk használni a gépet, játékra, munkára, tanulásra, filmek nézésére? Ezen esetekben ugyanis szintén nem mindegy, mit cserélünk vagy bővítünk.

Jó, jó, de mi lenne a legkönnyebb és a legcélszerűbb?

Erre egyértelműen a memória bővítése a válasz. Ezt a legegyszerűbb és a legkevésbé megterhelő bővítési lehetőség, ami sokszor eredményez kisebb-nagyobb sebesség növekedést. Minél több van, annál jobb, hiszen a rendszeren futó alkalmazások mindegyike ezen a területen tárolódik futás közben. És míg vannak programok, amik csak kevés memóriát foglalnak le, ma már a legtöbb program megköveteli a sok megehető memóriát, elég csak a böngészőkre, lejátszókra, Photoshopra, játékokra, de akár magára az operációs rendszerre is gondolni. Természetesen a memória sebessége is meghatározó tényező, de arra figyelni kell, hogy egy DDR 2-es memória helyére nem tudunk DDR 3-at tenni, így a sebesség növelése nem megoldható.

A másik cserélhető elem a processzor, mely gyakorlatilag a számítógép agya. A teljesítmény több dologtól függ, legyen szó a magok számáról (minél több, annál több folyamatot tud egyszerre feldolgozni), vagy azok sebességétől, a cashe méretéről, a processzor technológiájáról, stb. Itt is fontos, hogy mire használjuk, munkához nem feltétlenül szükséges a legújabb, legdrágább processzor, míg komolyabb megterhelésekhez, tömörítéshez, egyebekhez szükséges lehet, hogy minél újabb, és minél gyorsabb processzort vegyünk, de legalábbis egy olyat, ami megbirkózik a feladattal. Természetesen itt is fontos tudni, hogy meddig bővíthetjük a laptopot, ez az alaplapon múlik, valamint hogy a megfelelő hűtésről is gondoskodjunk, hiszen a nagyobb teljesítmény sokszor nagyobb hőkibocsájtást is jelenthet, amit kel kell valahova vezetni.

Végül pedig jöhetnek az egyéb bővítések.

Videokártyára akkor lehet szükségünk, ha játékra is szeretnénk használni, illetve ha olyan munkát végzünk, amihez kell a grafikus számítási sebesség. Itt is van pár lehetőség a beépíthető grafikus vezérlőktől kezdve a processzorba épített GPU-kon át egészen a külső videokártyákig. A HDD cseréje sem lebecsülendő, akár több tárolóhelyre van szükség, akár a gyorsaságot akarjuk megdobni. Itt a tárolókapacitás és a sebesség van előtérben, a hagyományos HDD-knél a sebesség RPM-ben mérhető, ez azt jelzi, hogy a lemez 1 perc alatt hány fordulatot tesz meg. Ez minél több, annál gyorsabb az adatok olvasása. Emellett a csatlakoztatott kábelek adatátvitele is sokat számít.

Azonban ha igazán szeretnénk felgyorsulni, akkor érdemes egy SSD, vagy egy SSD/HDD hibrid megoldáson elgondolkozni. Az SSD ugyanis sokkal gyorsabb, mint a közönséges HDD-k, így ha mást nem is, a rendszert feltelepíthetjük egyre, és ha még marad hely, vagy elég nagy SSD-t veszünk, akkor mehetnek rá az egyéb használt programok, míg az új/régi HDD-re mehet minden egyéb, illetve az olyan dolgok, amik nem igényelnek nagy teljesítményű futtatást (képek, zenék, videók, dokumentumok, stb). Ennek hátránya, hogy drágább, mint a HDD, de a teljesítményt jelentősen növelni lehet vele már akkor is, ha csak az operációs rendszert futtatjuk rajta.

Fontos odafigyelni, hogy tudjuk, mit bővíthetünk laptopunkban, és mit nem, mi fér el benne, és mi nem, és mi meddig bővíthető. Ezt megtudhatjuk a laptop kézikönyvéből, a laptop hivatalos oldaláról, vagy megkérdezhetünk egy hozzáértőt, aki meg tudja nekünk mondani, lehetséges-e a bővítés/csere, vagy sem, és ha igen, meddig mehetünk el, vagy van-e egyáltalán értelme a bővítésnek, nem érné-e meg mégis az új laptop vásárlása.

Ha nem biztos a dolgában, akkor kérje ki szakértők véleményét, akik már több éve foglalkoznak laptopokkal. A Westnotebook csapata már rengeteg tapasztalatot szerzett használt laptopok és notebookok árusításával, felmérésével. Kérdéseivel nyugodtan forduljon hozzájuk!

Előző bejegyzésünkben az összehajtható telefonokról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr1213511565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása