Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Az okos otthon jövője és megvalósítása

2017. március 28. -

Az okos otthon fogalma nem olyan régóta létezik a köztudatban, de mostanában egyre többet hallunk róla. Képzeljük el, hogy egy robot fűnyíró vágja helyettünk a füvet, míg nekünk automatikusan kinyílik a bejárati ajtó, amint hazaértünk a bevásárolásból. A konyhában csak mondani kell és a sütő felhevül a kívánt hőfokra és a kád megtöltődik az általunk beállított hőmérsékletre, természetesen emberi interakció nélkül. Ez eléggé futurisztikusnak hangozhat, de már mindenki számára elérhető ez a technológia, ha meg tudja fizetni. Az okos otthonok mögötti cél nem más, mint olyan intelligens életteret teremtsünk, mely leveszi rólunk a levehető terheket, és gondoskodik rólunk.

smart-home-2005993_960_720.png

Mi jellemző egy átlagos okos otthonra?

Egy fejlett okos otthonban megtalálhatók a következő technológiák, újítások:

  • Energiatakarékos – Kevesebb áram, víz és hőfogyasztás
  • A berendezések össze vannak kötve egymással – Kommunikálnak egymással és összedolgoznak
  • Bluetooth lehetőségek – Vezeték nélküli vezérlés az egész lakásban
  • Mozgásérzékelők – Automatikus fény és hőmérséklet, behatolásjelző rendszer
  • Videó felvevő – Biztonság mindenek előtt - biztonsági kamera rendszer segítségével
  • Hangvezérlés és hangszórók – Zene hallgatás, információk és hangvezérlés
  • Hőmérséklet érzékelés és beállítás – Automatikus hőmérséklet, ahova csak megy
  • Wi-Fi lehetőségek – Irányítson mindent a fotelből
  • Vezérelhető zár – Könnyű bejárás, csak Önnek és családjának
  • Fénybeállítások – Meghitt fények

Ezek a jellemzők szinte már minden otthonban megtalálhatók, de miért is beszélünk ebben az esetben okos otthonról? A lényeg az, hogy szinte minden automatizálva legyen, ne kelljen felkelni az ágyról, ha le akarjuk kapcsolni a lámpát, nem kell elővennünk a kulcsokat a zsebünkből, amikor tele van a kezünk, hogy ki nyissuk az ajtót és egyebek. Sok otthon már rég rendelkezik ezekkel az eszközökkel, csak még nincs kialakítva az a hálózat, vagy nincsenek meg azok a szükséges kiegészítők, melyekkel könnyedén okos otthont tudunk varázsolni lakásunkból.

2015-ben több mint 83 millió eszközt adtak el az Egyesült Államokban, ami okos otthon kialakításához szükséges. Szakértők szerint ez a szám 2020-ra már több mint 190 millió lesz. Magyarországon is sokan mutatnak érdeklődést az ilyen életterek kialakítására, de nem tudják, hogy hogyan vágjanak bele. Ha Ön is ilyen megoldásokon gondolkodik, akkor adunk egy tippet. Először mindig csak egy problémára fókuszáljon, ami a legjobban idegesíti. Ha azt megoldja, akkor már sokkal közelebb kerül egy okos otthon megvalósításához. Sokan vannak bajban, amikor hazaértnek a bevásárlásból és tele van a kezük, a kulcs pedig mélyen a zsebben lapul. Fáradságos és időigényes munka előkotorni, közben szétszakadhat, elgurulhat, vagy összetörhet a vásárolt áru. A legegyszerűbb megoldás, egy elektronikus zár felszerelése az ajtóra, és ha a mobiltelefonunk, fél méterre van tőle, akkor automatikusan kinyílik. Ez a megoldás az okos otthon egyik alapja, és legtöbben ezzel a megvalósítással kezdik.

Ha ilyen egyszerű, akkor miért nincs még mindenkinek ilyenje?

Hátránnyal is rendelkeznek a jelenlegi technológiájú okos otthonhoz szükséges készülékek. Az egyik, hogy sok gyártó terméke megtalálható a piacon, így előfordulhat, hogy telefonunkon, több mint 20 applikáció van, csak ezekre a célokra. A jelenlegi legnagyobb probléma, hogy az eszközök megfelelően tudjanak dolgozni egymással. Szerencsére folyamatosan fejlesztik ezeket az eszközöket, így bármelyik héten megjelenhet egy olyan megoldás, amivel már tökéletesíteni tudjuk otthonunkat. A másik nagy probléma az ár. Az Egyesült Államokban kezd elterjedni ez a technológia, de természetesen az ottani fizetésekhez tervezik elsősorban a készülékeket. A magyar piacon az átlagembernek esélye sincs beszerezni a termékeket, de még a vagyonosabb polgároknak is mélyen a zsebükbe kell nyúlni, ha egy okos otthont szeretnének megvalósítani.

Mégis szeretne magának okos otthont?

Ha elhatározta magát és mégis belevág az okos otthon kiépítésébe, akkor így kezdje el. Jelenleg két lehetősége van a kiépítésre, vagy egy darab készüléket vásárol, ami csak egy funkcióval rendelkezik (pl, a távoli vezérlésű zár), vagy több eszközt választ ki egy gyártó kínálatából, amik tudnak egymással kommunikálni. Jelenleg sok hátránya van a második megoldásnak, mivel nagyon hamar elavult lehet a vásárolt technológia. Ha csak kipróbálni szeretné a kor adta lehetőségeket, akkor először mindenképpen az első opciót válassza. Ha mégis a másodikat szeretné, először mindenképpen beszéljen egy szakértővel, mivel sok szakember van már a magyar piacon, akik tapasztalatból tudnak majd Önnek segíteni!

Ha még nincs is itt az ideje az okos otthonok elterjedésének, már érezzük az irányt, ami pár év múlva dominálni fogja a piacot. Már számos okos otthon tervrajza és felépítése elérhető az interneten, számos videó bizonyítja, hogy mennyire jól is tud működni egy ilyen rendszer. Ha még nem szeretné bevezetni ezt technológiát otthonába, mindenképpen ajánljuk, hogy nézzen videókat, olvasson utána a dolgoknak, mert pár év múlva, már sokkal költséghatékonyabban lehet beszerezni az okos otthon kiépítéséhez szükséges eszközöket. Oldalunkon számos bejegyzés született már olyan eszközökről, melyek könnyebbé tudják tenni életünket, ilyenek az infrapanelek, vagy a jó minőségű klímák.

Előző bejegyzésünkben a fotókidolgozásról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr9212379247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása