Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Tintapatronok újrahasznosítása

2017. január 18. -

Észak-Amerikában évi több, mint 40.000 tonna műanyagot és fémet mentenek meg a hulladéklerakókból az újrahasznosítás miatt. Minden 100.000 használt patron után, meg tudunk menteni 9599 kiló alumíniumot, 40 tonna műanyagot és 1.000.000 liter olajat. A tintapatronok újrahasznosítása tulajdonképpen a sikeres és fenntartható fejlődés fogalmával forrt egybe az utóbbi években.

Mik az újrahasznosítás előnyei

Képzeljük el a megtakarítható anyagok mennyiségét, ha újrafelhasználjuk ezeket a patronokat az újrahasznosítás előtt. Az újrafelhasználás az újrahasznosítás legjobb módja, ezért az újragyártott tintapatron és toner a legjobb megoldás, ha szeretnénk megőrizni környezetünk tisztaságát és épségét, és nem szeretnénk, ha az elhasznált,-de még teljesen jól működő és ép-, tintapatronok a hulladéklerakókon pihenjenek több száz évig, mielőtt még lebomlanának.

Itt van még pár tény, hogy, miért is éri meg az újrafelhasználás/újrahasznosítás:

  • Csökkenti a levegő és a víz szennyeződését, mely a hulladéklerakók, égetők és az új patronok gyártásával függ össze.
  • Megőrzi a természetes nyersanyagokat, úgy mint a fa, víz, olaj/petróleum és ásvány, mivel csökkenti az elkészítéshez szükséges összetevőket.
  • Segít csökkenti az energiafelhasználást.
  • Csökkenti a káros anyag kibocsátást, ezzel pedig csökken a globális felmelegedés.
  • Legvégül a legfontosabb, segít fenntartani a természeti kincseinket, környezetet, levegőt, a világot a későbbi generációk számára.

Egyéb érdekes adatok az újrahasznosítás fontosságáról

Minden évben 375 millió üres tintapatron és toner kazetta van kidobva, amik hulladéktárolókon, vagy égetőkben végzik.

Mit is jelent ez a 375 millió patron és kazetta megsemmisítése?

  • 1.000.000 patron és kazetta naponta
  • 11 másodpercenként
  • 375 millió patron egymás után rakva megkerülné háromszor a földet.

Ez a hatalmas pazarlás könnyedén megakadályozható lenne az újrafelhasználással, de körülbelül a tintapatronok 70%, a tonerek pedig 50% nincs hasznosítva.

A műanyag, melyet a patronok és tonerek gyártásához felhasználnak mérnöki besorolású polimerből készülnek, melyeknek rendkívül lassú a bomlási ideje (450 és 1000 év közötti). A patronok még tintát is ereszthetnek, melyekben a környezetre és egészségre káros, veszélyes anyagok is vannak.

A tintapatronok közönséges szemétbe való dobása, hihetetlenül károsíthatják a környezetet és a mikroorganizmusokat. Legfőképpen a carbon fekete toner veszélyes, rákkeltőnek osztályozta a IARC (International Agency for Research of Cancer (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség)).

Több, mint 3 liter olajat hasznának fel minden egyes lézerkazettánál. Egy új tintapatronhoz megközelítőleg egy deciliter olaj szükséges. Az újrahasznosítás segít csökkenteni ezeket a fogyó nyersanyagokat. Megközelítőleg 34 millió liter olajat lehetne megmenteni 7 hónap alatt az újrahasznosítással.

Az újrahasznosított tintapatronokkal és tonerekkel, meg tudjuk őrizni a természetes nyersanyagokat és az energiát. Egy tintapatron 97%-át újra lehet hasznosítani, vagy újra fel lehet használni. Egy átlagos tintapatron 5-7-szer lehet újratölteni, mielőtt elérnék életük végét, a legextrémebb esetekben, ez akár 15-ször is megtörténhet. Az újrahasznosításnál, vagy újrafelhasználásnál az olajfelhasználás nullára csökken.

Az utángyártott tintapatron és utángyártott toner is segíti a környezet megvédését, ezért ajánlott az ilyen típusú nyomatókellékek beszerzése. Ha érdekli, az utángyártott tintapatronok és tonerek előnyei, akkor kattintson a régebbi cikkünkre.

 Előző bejegyzésünkben az automata öntözőrendszerekről írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr2212135671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása