Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Mit érdemes tudni az az NVMe SSD-kről?

2016. április 03. -

Ahogyan az SSD-k felváltották a HDD-ket, úgy fogják a következő generációs NVMe SSD-k (avagy Non-Volatile Memory Host Controller Interface Specification (NVMHCI)) leváltani a ma használt SATA SSD-ket. Mire érdemes odafigyelni, ha egy ilyet szeretnénk a számítógépünkbe?

intel_p3608_nvme_flash_ssd_pci-e_add-in_card.jpg

Az NVMe SSD a hagyományossal ellentétben egy félmagasságú, félhosszú PCIe kártya, amely PCIe 3.0 ×4 kapcsolaton kommunikál egyenesen a processzor Uncore részébe integrált PCIe vezérlővel. Ez elsősorban nem a fájlok másolását fogja gyorsítani, bár ezen a téren is lesz javulás, hanem olyan helyzeteket, amikor egyszerre sok programot kell a tárolónak egyszerre kiszolgálnia, ami még a mai SSD-knek se megy gördülékenyen.

Mielőtt azonban rohannánk a boltba, hogy azonnal szeretnénk egyet vásárolni, feltétlenül érdemes több dolgot is megemlíteni. Egyik az ár, ami ma még csillagászati magasságokban van, és ez a nagyobb szintű elterjedésig nem is nagyon fog változni. Amennyiben mégis úgy döntünk, szeretnénk ennyiért belepillantani a jövő technológiájába, úgy a másik akadályt is le kell küzdenünk, nevezetesen, hogy a alaplapnak támogatnia kell az NVMe tárolókat, és ehhez még a legújabb alaplapoknál is szükség lehet legalább egy BIOS frissítésre. Másik, hogy A Windows 7 vagy újabb rendszerek támogassák ezt a technológiát. Szerencsére a Microsoft kiadott egy frissítést a Windows 7-hez és az annál újabb OS-ekhez, így ez sem lehet akadály.

Forrás: PCWorld Hungary

Előző bejegyzésünkben a légkulcsról volt szó!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr888557782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása