Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Otthoni szerszámaink biztonságos használata 2.

A Dekopírfűrész

2016. február 03. -

Ha már könnyedén elboldogulunk egy csavarbehajtóval, akkor ideje komolyabb vizekre eveznünk. Kicsiny otthonunk tájékán rengeteg olyan munkát találunk, amiknél elengedhetetlen a fa elemek méretre vágása egyenesen vonalban, vagy szép ívben. Ilyen feladat lehet például, a virágoskertünk vagy teraszunk kerítéssel való körbevétele.

Régen a vágási folyamat úgy zajlott, hogy elővettük a kézi fűrészünket, és megpróbáltuk minél egyenesebben elvágni a munkadarabot. Ma már ezt könnyebben is megoldhatjuk! Nem kell hozzá más, mint egy konnektor, némi hosszabbító, és ami elengedhetetlen, egy dekopírfűrész.

Dekopírfűrésszel könnyebb a vékony elemek vágása!

extol-dekopirfuresz.jpgBármennyire is szeretjük, dekopírfűrészt sem használhatunk bármilyen munkadarabhoz. A dekopírfűrészt fa, farostlemez, fémek és műanyagok vágására tervezték és a maximális anyagvastagság minden típusnál megvan adva. pl.: Az Extol Premium JS 530 BQ típusnál ez a követekző képpen lett meghatározva:

Max. vágási profil:

- fa: 55 mm

- fémek: 10 mm

- alumínium: 15 mm 

 A komolyabb darabok univerzális befogófejjel, motorfordulatszám-szabályozóval, valamint előtolási erő szabályzóval vannak ellátva.

A munkakörnyezet

Munkakörnyezetünket tartsuk a lehető legtisztábban, és a lehető legjobban világítsuk meg. Mivel a gép belsejében szikrák keletkeznek, az elektromos szerszámot ne használja robbanásveszélyes helyen, ahol gyúlékony folyadékok és gázok lehetnek. Ügyeljen arra, hogy gyermekei ne mehessenek a vágási helyszín közelébe.

Dekopírfűrészünk előkészítése üzembe helyezés előtt

Mielőtt elektromos hálózatra csatlakoztatnánk vágóeszközünket, ellenőrizzük le, hogy a szerszám kikapcsolt állapotban van-e. Győződjön meg róla, hogy a munkadarab elég biztosan van-e befogva.

A fűrészlap cseréje

A fűrészlap cseréje és meghúzása előtt húzzuk ki dekopírfűrészünk elektromos kábelét a csatlakozó aljzatból. Amennyiben van védőfedele a gépnek, úgy azt távolítsuk el. A dekopírfűrészhez tartozó imbuszkulcs segítségével lazítsuk meg a fűrészlap rögzítő csavarját. A kicserélt lapot a lehető legmélyebben toljuk be a befogószerkezetbe, majd ezután húzzuk meg erősen a fűrészlapot rögzítő csavart. Tegyük vissza a védőfedelet, és állítsuk be a kívánt vágási szöget imbuszkulcsunk segítségével. Ehhez lazítsuk meg az állítható talplemez csavarját, majd a kellő szög beállítása után, erősen húzzuk meg.

Be- és kikapcsolás

A dekopírfűrészt a be/kikapcsoló gomb lenyomásával tudjuk bekapcsolni, és a nyomógomb felengedé- sével ki is kapcsolódik fűrészünk. A dekopírfűrész be/kikapcsoló gombját bekapcsolt állásban rögzíteni is tudjuk a rögzítőgomb segítségével.

Ha felkészültünk, jöhet a vágás!

Dekopírfűrész használata közben fordítson kiemelt figyelmet arra, amit éppen csinál. Ne dolgozzon a géppel, ha fáradt vagy kábítószer, alkohol, esetleg gyógyszerek hatása alatt áll. Mindig használjon védőszemüveget!

Ügyeljünk rá, hogy mindig egyenletes mozgatással vágjunk! Ezzel meghosszabbítható a szerszám és a fűrészlap élettartama. Ne terheljük túl dekopírfűrészünket azzal, hogy feleslegesen, túl nagy erővel toljuk. A túlterheléstől gépünk felmelegedhet és csökken az élettartama is. Hosszabb és keményebb munka során tartson rendszeresen szünetet.

Dekopírfűrészünk tiszítása és karbantartása

Minden befejezett munka után érdemes letisztítani szerszámunkat, mivel ezzel jócskán növelhetjük az élettartamát. A tisztítás megkezdése előtt húzzuk ki dekopírfűrészünket az elektromos konnektorból A dekopír fedelét és mozgó részeit ecsettel, vagy nedves ruhával töröljük át, megtisztítva ezzel a lerakódott portól.

A dekopírfűrész javítását és szervizelését viszont bízzuk szakemberre. Kizárólag a megadott márkaszervizekben végeztesse a javítási, karbantartási munkákat.

Előző bejegyzésünkben a csavarbehajtókról volt szó!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr698356086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása